Leerlingen van Basisschool de Caleidoscoop in Almere volgden onlangs het vak journalistiek. En kregen daarbij de kans om medewerkers van het ministerie van Onderwijs te interviewen.
Hieronder leest u het artikel dat gastdocent en journalist Wilma Klaver schreef voor de Filmwijkkrant in Almere:
Woensdagochtend, 24 januari: het is het ijzig koud. Rond basisschool Caleidoscoop trekken leerling-journalisten, gewapend met pen, papier en mobieltje, rond om argeloze inwoners en bezoekers van Filmwijk het hemd van het lijf te vragen over de wijk. Bijzondere gast is de ‘Gelijke Kansen Alliantie’ met ministeriemedewerkers Eva en Bas.
De leerlingen bezoeken de Vomar, het Gezondheidscentrum, het Filmwijkcentrum en het Lumièrepark. Zij doen mee aan een project over journalistiek en ondervinden aan den lijve hoe het is om journalist te zijn: op mensen afstappen, vragen stellen, doorvragen, foto’s maken en al die informatie op school verwerken tot een artikel bestemd voor deze krant! Ook al worden de zevende groepers van Caleidoscoop begeleid door volwassenen en hebben ze eerder die ochtend vragen bedacht en interviewtechniek geleerd van de Filmwijkredactie, het is pittig: Niet overal zijn ze welkom, en niet iedereen wil meewerken. Meevallers zijn er ook: in het Filmwijkcentrum wordt een groepje getrakteerd op warme chocomel, en bij de Vomar biedt een uit Afghanistan afkomstige supermarktbezoeker de leerlingen spontaan een appeltje aan en doet zijn best alle vragen te beantwoorden.
IMC Basis
De Filmwijkredactie was erbij en zag heel veel journalistiek talent. Wat een doorzetters! Het was de tweede les journalistiek. Een week eerder leerde Jeroen Oosterheert, journalist bij Almere Vandaag, de kinderen de basisvragen die elke journalist stelt: de vijf W’s en H (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe). De derde en laatste les journalistiek vond 31 januari plaats op het Echnaton waar de leerlingen een live radiouitzending maakten.
Gastdocenten
De bijzondere lessen zijn een initiatief van IMC Basis en bedoeld als aanvulling op het reguliere basisionderwijs. Tot het eind van de basisschool krijgen – in dit geval – twintig leerlingen uit groep 7 onder schooltijd wekelijks les van enthousiaste gastdocenten uit de buurt die hen laten kennis maken met hun vak: om te beginnen journalistiek, en daarna bijvoorbeeld techniek, recht, geneeskunde, beeldende kunst en architectuur.
Trots
Docente Bonny ‘O Brien coördineert IMC Basis op Caleidoscoop. Ze is enorm enthousiast over het project. ‘O Brien: ‘De kinderen vinden het geweldig en het vinden van gastdocenten in de buurt die over hun vak willen vertellen kost nauwelijks moeite. Iedereen die ik vraag wil meedoen. Jeroen Oosterheert van Almere Vandaag, de Filmwijkkrant, het Echnaton, en voor het volgende project, over techniek, kreeg ik direct medewerking van John van Diepen van Almeerse Wind en de Nuon.” IMC Basis begint bewust met kennismaking met journalistiek. Bonny: ‘Zo leren ze een onderzoekende houding en gaan ze vragen stellen.’ De interviewochtend leverde het bewijs. ‘Ook al kregen ze nee, ze zetten toch door. En ook al sprak iemand gebrekkig Nederlands, ze brachten het geduld op hun interview af te maken. Ik ben echt trots op ze’, aldus Bonny.
Gelijke Kansen Bus
IMC Basis is ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs vanuit de gedachte dat leerlingen moeten kunnen zien, horen en meemaken wat de maatschappij biedt. Zo kunnen ze een brug slaan tussen de vakken op school en de beroepsvelden waaruit ze later een keuze gaan maken. En zo raken ze gemotiveerd hun best te doen op school. Woensdag 24 januari kwam de schoolbus van de ‘Gelijke Kansen Alliantie’ langs. Medewerkers van het Ministerie van Onderwijs en mensen van FNV Jong kwamen kijken hoe IMC Basis te werk gaat en of het project het verdient verder uitgerold en financieel ondersteund te worden zodat in de toekomst alle basisscholen in Nederland IMC Basis in hun pakket krijgen.
Ouders
De bezoekers gingen mee met de interviewgroepjes. Ministeriemedewerkers Bas (50) en Eva (26) werden in de schoolbus zelf geïnterviewd door Amir, Amir N., Yorinde en Suzanne. De kinderen vroegen hen onder meer of iemand in hun jeugd ‘het verschil’ had gemaakt waardoor ze gelukkig in hun beroep waren geworden. Beiden bleken gestimuleerd te zijn door hun ouders. IMC Basis hoopt dat kinderen nu ook door de kennismaking met enthousiaste vakmensen gemotiveerd raken een richting te kiezen die bij hen past.