fbpx
020 – 280 17 00 EN

‘Juf, ik wil later endocrinoloog worden!’

29-03-2017

Aldus luidde het antwoord van een van de meiden (11 jaar) uit het tweede leerjaar van IMC Weekendschool Tilburg op de vraag van gastdocente Peggy van Casteren (Manager CSR bij Janssen) wat de leerlingen later willen worden.


IMG-20170319-WA0005Het antwoord verbaasde de jaarcoördinator van het tweede jaar. Criminoloog of vinoloog is wel bij hem bekend, maar wat een endocrinoloog is? De leerling heeft duidelijk veel geleerd de afgelopen drie weken waarin het thema medicijnen en de farmaceutische sector centraal stonden. Een endocrinoloog houdt zich bezig met chemische processen en hoe het menselijk lichaam hier op reageert, meester.

Het vak farmacie op Weekendschool Tilburg
Samen met onze partner Janssen hebben we dit schooljaar opnieuw het vak Farmacie aangeboden aan de tweedejaars leerlingen. Daarbij stonden de volgende doelen centraal: leerlingen interesseren voor chemie, natuurkunde en scheikunde maar ook wilden wij de wereld van onze leerlingen letterlijk weer een stuk groter te maken.  Binnen drie zondagen hebben leerlingen een inleiding gekregen over de farmaceutische sector. Wat is dit en welke medicijnen kennen de leerlingen eigenlijk? Leerlingen hebben ervaren hoe het werken in een lab er aan toe gaat. Zo moet je bijvoorbeeld enorm secuur zijn en is beschermende kleding heel erg belangrijk.

IMG-20170319-WA0007De wereld van farmacie in de ogen van leerlingen
Medicijnen, de dokter en de apotheker, dat kenden de leerlingen al wel. Maar wat hebben deze te maken met farmacie? Oh… de zetpil, die kenden de leerlingen ook wel maar wat zijn capsules eigenlijk? Een membraam? HIV-preventie, iemand? Met heel veel enthousiaste van de gastdocenten van Janssen Nederland en België is het gelukt om de passie die zij ervaren in hun werk over te brengen op de leerlingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld door een hele mooie les gegeven door dierenartsen over dierproeven in de farmaceutische sector; een lastig onderwerp. Een magisch moment was toen leerlingen in een buisje mochten spugen en door een chemisch trucje hun eigen DNA konden aanschouwen. Ben ik dit echt?

Het bedrijf Janssen als dorp
Voor leerlingen is het nog erg lastig om een voorstelling te maken van de verschillende beroepen binnen een bedrijf. Een timmerbedrijf heeft timmermannen in dienst en bakker bakkers en een farmaceut dus mensen in witte jassen die in een lab werken. Extra interessant was toen leerlingen die iets heel anders willen worden dan farmaceut, ook terecht kunnen bij Janssen later. De juffen kunnen werken op de onderwijs afdeling. En ik dan juf? Ik wil militair worden? Wat bleek, het bedrijf Janssen wordt zwaar beveiligd dus ook voor deze leerlingen een baan. Tot slot bleek dat Janssen ook mensen in dienst hadden die fulltime Snappen, Instagrammen en Facebook updates plaatsen, iets met PR en Marketing. De wereld van de leerlingen is in 3 weken flink verbreed. Janssen als bedrijf en de gastdocenten in bijzonder, enorm bedankt voor het mogelijk maken van het vak Farmacie op IMC Weekendschool Tilburg. We zien elkaar in schooljaar 2017/2018 opnieuw!