fbpx
020 – 280 17 00 EN

Kalfjes melk geven en stallen uitmesten – op bezoek bij de melkveehouderij

09-04-2014

De 1e jaarsleerlingen hebben op zondag 23 maart een bezoek gebracht aan Melkveehouderij Fonken en aan de Piet van Meijntjeshoeve.

De leerlingen hebben tijdens dit bezoek kennis gemaakt met het leven op de boerderij. Na een welkomstwoord van Ellie en Jeff waarbij zij iets verteld hebben over hun bedrijf zijn de leerlingen bij de jongste kalfjes gaan kijken. Hier mochten de leerlingen de kalfjes aaien en ze ook uitlaten.

Daarna is de groep doorgegaan naar de melkkoeienstal en hebben ze een uitleg gekregen wat en hoe de koeien eten, hoe ze de koeien verzorgen en waarom ze naar buiten gaan. De leerlingen hebben de koeien mogen voeren, aaien en knuffelen.

Verschillende vragen werden er beantwoord: ‘’Waarom hebben koeien een nummer in hun oor? Lopen de koeien altijd buiten? Wat eten koeien en waar halen jullie het voer vandaan? Kan een koe ook zwanger zijn van twee kalfjes?’’

De groep werd na de uitleg in drieën gedeeld en de leerlingen mochten in kleine groepjes de kalfjes melk gaan geven of voeren. Dit was een bijzondere ervaring voor de leerlingen.

Op het einde zijn de leerlingen naar de melkstal en het melklokaal gegaan. Hier hebben de leerlingen gezien hoe de melk van de koeien in de tank en daarna naar de fabriek gaat.

Door zelf te voelen, ruiken, zien en door vragen te stellen, weten de kinderen waar de melk vandaan komt, wat er gebeurt met de mest, hoe de boer omgaat met zijn dieren en waarom dit zo belangrijk is.

Als u benieuwd bent naar deze bezoekjes, kunt u een kijkje nemen op de website van klassenboeren: http://www.klasseboeren.nl/klasseboeren/tilburg