fbpx
020 – 280 17 00 EN

Koe met een klepje

19-03-2012

Na drie lessen ziet het vak diergeneeskunde erop. Het waren bijzondere lessen!
De eerste les maakten de tweedejaars leerlingen kennis met een rat, een hond, een konijn, een kat en twee kippen. Het konijn vond iedereen lief, maar een kip bleek van dichtbij toch een beetje eng.
De tweede les hebben de tweedejaars vooral veel geleerd over de spijsvertering van verschillende dieren. Als echte wetenschappers deden zij proefjes om erachter te komen wat er nodig is in de maag van een koe om gras en stro te kunnen verteren.
Tijdens de laatste les, afgelopen zondag, konden de kinderen van heel dichtbij zien hoe de spijsvertering van een koe in elkaar zit. Bij de faculteit Diergeneeskunde ontdekten ze door middel van proefjes waarom koe Baukje buikpijn had en bekeken ze de maaginhoud van een koe onder de microscoop (mét bewegende pantoffeldiertjes!). Als klap op de vuurpijl was er de fistelkoe: een levende koe met een klepje in een van zijn magen. De tweedejaars zagen bij de fistelkoe hoe half verteerd gras eruit ziet en – bijna niet te geloven, maar waar – weten nu hoe de maag van een koe voelt, samentrekt, ruikt en hoe warm het daar is. Een indrukwekkende afsluiting van een geweldig vak!

Proefjes doenMicroscopie