fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leendert van Amsterdam Noord interviewt André Kuipers bij Space Buzz

20-12-2018

Gisteren mochten leerlingen van Amsterdam Noord exclusief aanwezig zijn bij de pers-lancering van Andre Kuiper’s SpaceBuzz. Een 15 meter lange, nagebouwde raket, met daarin 9 bewegende stoelen en VR brillen. Ook interviewden zij Andre Kuipers voor het Jeugdjournaal.

Overview effect

In de mega raket vol met VR brillen ervaren kinderen hoe het is om een echte ruimtereis maken, en beleven zij het zogenoemde ‘Overview Effect’. Ze zien vanuit de ruimte hoe klein onze aarde is, en hoe ontzettend kwetsbaar. Een ervaring waarvan bekend is dat alle astronauten deze ervaren. En de reden waarom zij bij terugkomst op aarde zich bijna allemaal inzetten voor een betere, gezondere wereld. De raket is gebouwd samen Andre Kuipers en de diverse ruimteorganisaties. Het doel is het lesprogramma wereldwijd uit te rollen.

Testklas

Leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam Noord waren eerder dit jaar uitgekozen als exclusieve testklas, om als allereerste kinderen van Nederland de raket te testen. Zij bezochten toen de raket (nog in aanbouw) en testen voor Andre het lesmateriaal en de VR brillen/stoelen.

De leerlingen mochten gisteren als beloning aanwezig zijn bij de officiële pers lancering op het MediaPark. Met een speciaal voor de leerlingen geregelde bus werden zij naar het Mediapark gebracht. 2 leerlingen van de locatie Noord, Leendert en Jamila, mochten werden geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Ook interviewde Leendert Andre Kuipers. Hij vroeg o.a. ‘Wat is het leukste wat je ooit in de ruimte hebt gedaan’? Zie het fragment hier:

Basisscholen

De Spacebuzz (een echte raket met VR brillen, bovenop een vrachtwagen) zal vanaf 2019 langs scholen in Nederland rijden om leerlingen aan de hand van een ruimte-lespakket deze VR ervaring te laten beleven. Locatie Noord is zal in 2019 als een van de eerste scholen bezocht worden. Ook is de organisatie van SpaceBuzz ondertussen in gesprek met IMC Basis, om de mogelijkheden van een gezamenlijk programma te bekijken.

Lees ook het artikel op Volkskrant.nl: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/scholieren-kijken-door-de-ogen-van-andre-kuipers-om-te-ervaren-hoe-klein-en-kwetsbaar-de-aarde-is~b2ceec3a/