fbpx
020 – 280 17 00 EN

‘Leerling-journalisten’ oog in oog met Foppe de Haan en Stefan Boersma

04-10-2020

Door het oog van de lens bekeken

‘Als ik het vak journalistiek op de basisschool had gehad, dan denk ik dat ik die richting op was gegaan,’ zegt doelman van het Nederlands CP-team Stefan Boersma nadat hij tijdens een persconferentie is ondervraagd door de leerling-journalisten en zelf een training heeft gegeven met de levende Friese voetballegende Foppe de Haan. De leerlingen van groep 7 & 8 van OBS ’t Tweespan in Drachten kostte het tijdens deze les journalistiek van het programma IMC Basis geen enkele moeite om de kritische journalist van Voetbal International, de Leeuwarder Courant of Omrop Fryslan te zijn, maar nog leuker was het om op het schoolplein te trainen onder leiding van Foppe en Stefan.

Verslaggever Jeroen Boersma van Omrop Fryslan bracht de leerlingen van groep 7 voorafgaand aan de persconferentie de fijne kneepjes bij van het stellen van kritische vragen. ‘Wat wil je te weten komen? Hoe moet je dan je vragen stellen? Zijn stoomcursus tilde de leerlingen over hun zenuwen heen om een vraag te stellen. De leerlingen van groep 8 werden klaargestoomd voor TV-opnames. De imposante camera waarmee Wietse Walinga van Eyeschool Productions de ruimte binnenwandelt, zorgt voor geïnteresseerde blikken. Hij nam ze mee in de wereld van het TV-interview: Wie ga je interviewen? Welke vragen ga je stellen en welke shots wil je nemen (totaal, medium of close)?

Bekijk hieronder de fotoserie van deze les:

IMG-20201001-WA0024
IMG-20201001-WA0007
IMG-20201001-WA0003
IMG-20200930-WA0006
Handtekening Stephan
Ebony vraag
previous arrow
next arrow

Tijdens de persconferentie stelden de leerlingen scherpe en onverwachte vragen. ‘Wat vindt u van SC Cambuur?’, ‘Hoeveel geld verdient u?’ en ‘Waar zijn jullie het meest trots op?’. Ook over het Foppe Fonds volgden vragen. Dit fonds helpt kinderen met een beperking om te (blijven) sporten. Foppe de Haan raakte de kinderen toen hij emotioneel vertelde over een van de sportambassadeurs van het Foppe Fonds. Stefan Boersma vertelde ook gepassioneerd over zijn liefde voor het voetbal en dat hij trots is op wat hij heeft mogen bereiken ondanks zijn beperking (hersenbeschading).

Na de persconferentie werd er buiten, onder leiding van Stefan en met de nodige duidelijke verbale aanmoedigingen van Foppe, door groep 7 een training afgewerkt. Het werd al snel duidelijk dat de leerlingen te maken hadden met échte professionals. Door de positieve aanmoedigingen maakten de leerlingen al snel progressie. Het enthousiasme en plezier spatte er vanaf! De leerlingen van groep 8 interviewden ondertussen zowel Foppe, Stefan als Syb (bestuurder Foppe Fonds) en maakten shots voor de film. Daarna was het tijd voor de groepsfoto en het vragen van handtekeningen.

IMC Basis is het programma van Stichting IMC Weekendschool dat zich richt op toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden binnen het basisonderwijs. In het noorden van Nederland is Stichting IMC Weekendschool op 5 locaties actief.