fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leerlingen Almere ervaren de wereld van techniek

27-03-2017

Robin Schuil, mede-oprichter van de website Marktplaats, verzorgde afgelopen week een inspirerende gastles voor de leerlingen van OBS de Caleidoscoop in Almere, tijdens het vak Techniek.

NaamloosDe leerlingen mochten in de huid kruipen van een programmeur in een echt computerlokaal, met dank aan De Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad die deze ruimte heeft gefaciliteerd. Robin Schuil heeft ze de beginselen aangeleerd van het programmeren en heeft ze zelfs zijn emailadres gegeven voor eventuele vragen. ‘Er zijn duidelijk leerlingen die er aanleg voor hebben, zij durven te experimenteren en proberen al een stap vooruit te denken’ aldus Robin.

Naamloos2De Nieuwe Bibliotheek liet na afloop weten een van de leerlingen een dag later is teruggekomen om instructieboeken te lenen om met programmeren aan de slag te gaan. Daar doen we het voor!

De overige gastlessen van het vak Techniek gingen over duurzame energie. De gemeente Almere is ambitieus op het gebied van energie en heeft het streven om in 2022 energieneutraal te zijn. Dat wil de gemeente onder andere bereiken door middel van zon, warmte en wind. Een goede reden om hiermee aan de slag te gaan. De lessen waren verschillend van inhoud, ook de leerlingen viel dit op en zij hebben aangegeven dat zij dat juist zo leuk vinden: ‘Er is echt voor iedereen iets wat ze leuk vinden! De een houdt van luisteren en meedenken en de andere wil graag doen.’

Untitled-1 copySamen met gastdocenten John van Diepen van Almeerse Wind, Hilco Maat van Raedthuys Energie en Gerrit Daalmeijer van Nuon hebben de leerlingen een kijkje kunnen nemen in de keuken van duurzame energie in Almere. Tijdens de lessen werd uitgelegd hoeveel er bij het bouwen van een windmolen komt kijken, hoeveel mensen met verschillende beroepen er nodig zijn en niet alleen vanuit de technische sector. De leerlingen hebben zelf duurzame energie opgewekt met de leskisten van ‘Stad en Natuur’ en zijn uiteindelijk op bezoek geweest bij het Zoneiland (van Nuon), waar de zon zorgt voor  stadswarmte. voor de omliggende bewoners van Almere. Het waren mooie lessen waarbij er veel geleerd, gezien, gevraagd en gedaan is.