fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leerlingen bedenken een slimmere wereld bij IBM

26-04-2016

In twee zondagen liet IBM liet zien hoe informatietechnologie de wereld heeft veranderd en, nog veel belangrijker, hoe leerlingen van IMC Weekendschool met behulp van IT de wereld een stukje beter kunnen maken.

Woensdag is het Koningsdag. Een groot feest voor de duizenden mensen in Amsterdam, maar ook een grote uitdaging voor de gemeente. Hoe krijgen we de stad bijvoorbeeld weer schoon? Leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West hebben hier bij IBM al over nagedacht!

Op 3 april gingen de eerstejaars leerlingen bij IBM aan de slag met dit vraagstuk. Hoe konden zij de ‘burgemeester’ helpen om na Koningsdag alle troep op een slimme manier op te ruimen. Of nog beter: hoe kun je voorkomen dat het een troep wordt? IT en technologie vormde de basis van de ideeën. De meest uiteenlopende uitvindingen kwamen naar voren: van vliegende drones met gigantische afvalopzuigmachines tot een ondergronds buizennetwerk dat met behulp van sensoren en slimme software niet alleen het afval scheidt, maar ook direct de troep doorstuurt naar de juiste afvalverwerking. Een andere creatieve cognitieve oplossing was de IT-enabled kauwgommuur die je spuug analyseert op ziekten, zodat je bijvoorbeeld vroegtijdig een verkoudheid kan onderdrukken.

Omdat de ontwikkeling van robots snel gaat, leerden we de kinderen ook hoe je robots kunt programmeren. Dergelijke kleine opdrachten helpen leerlingen om de mogelijkheden van IT in te zien en te benutten. Zondag 10 april kwamen de gastdocenten van IBM naar de weekendschool vestiging toe. Om in de tweede les te laten zien wat data is, waar het staat (in de ‘cloud’?), hoe en waarom het beschermd wordt en hoe je met data kunt programmeren. Het was alweer het 15e schooljaar dat IBM een vak verzorgt op de weekendschool in Amsterdam West.