fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leerlingen (her)ontwerpen Rotterdam Delfshaven

23-05-2016

Nada telt haar voetstappen hardop mee. ‘Negen’, roept ze naar haar klasgenoten die meeschrijven in hun blocnote. Aan de andere kant van de straat voelen een paar jongens aan wat stoeptegels. Verderop filmen anderen het kruispunt Schiedamseweg-Grote Visserijstraat met hun mobieltjes. Het is de eerste gastles Stedenbouw, leerlingen uit Rotterdam Delfshaven onderzoeken hun wijk.

Drie zondagen bogen de leerlingen zich over stedenbouwkundige problemen in hun wijk. Niet zomaar problemen. De problemen die zij tegenkomen als zij ’s ochtends naar school lopen, ’s middags op straat voetballen, zaterdags naar oma fietsen. Ze onderzochten verkeersborden langs de Schiedamseweg, bomen op de Mathenesserdijk, het schoolplein van de Valentijnschool en de lege ruimte op het Grote Visserijplein.

Stichting Hottentot

De lessen Stedenbouw zijn opgezet in samenwerking met Stichting Hottentot, die een leger aan gastdocenten optrommelde om de leerlingen de fijne kneepjes van het vak te leren. Er waren studenten en docenten van de TU Delft, (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen, experts verkeersveiligheid en beide vice-voorzitters van de gebiedscommissie Rotterdam Delfshaven.

‘Niemand kijkt!’

Gastdocent Ger, coördinator verkeersveiligheid bij Gemeente Rotterdam, bekijkt samen met leerlingen een filmpje van één van de gevaarlijkste kruispunten in Delfshaven – een ‘black spot’ in vaktaal. De leerlingen herkennen het kruispunt, sommigen wonen in de buurt en hebben er met eigen ogen wel eens een ongeluk zien gebeuren. Wat valt op? ‘Niemand kijkt!’ Ger knikt en vraagt de leerlingen wat zij anders zouden doen. ‘Stoplichten’, ‘grotere waarschuwingsborden’, ‘rotondes’ en nog tien andere oplossingen worden door de klas geroepen.

Schetsen en maquettes

Het vak is een snelkookpan. In slechts drie lessen worden échte problemen onderzocht en krijgen ontwerpschetsen vorm in maquettes van restmateriaal. Het is een race tegen de klok. Tijdens de eindpresentaties, vlak nadat de laatste haaientanden en klimrekken zijn toegevoegd aan de maquettes, hijgt iedereen nog wat uit. Trots presenteren de ontwerpgroepen hun maquettes, trots vellen de gastdocenten hun oordeel.

Op maandagochtend kruipen de gastdocenten met nieuwe ideeën achter hun ontwerptafel en kijken de leerlingen met andere ogen naar hun wijk.

(foto’s: Michelle Muus)