fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leerlingen IMC Basis in Apeldoorn verkennen gemeentepolitiek

16-01-2017

Wat is gemeentepolitiek, wie zijn wethouders, wie is de burgemeester? Met een bezoek aan het gemeentehuis van Apeldoorn hebben de leerlingen van OBS de Marke een start gemaakt met het vak Politiek.

Onder begeleiding van de eigen klassendocente, de coördinator IMC Basis en een aantal ouders, hebben de leerlingen tijdens hun eerste les in 2017 kennis gemaakt met gemeentepolitiek. In het gemeentehuis werden zij ontvangen door onder meer VVD-fractievoorzitster Erica Schmahl en raadslid CDA Hans Wegman voor een introductie in de lokale politiek.

image1Burgemeester
Plotseling verscheen, geheel onaangekondigd, ook de burgemeester, die een groot aantal vragen van de leerlingen beantwoordde. Laten we eerlijk zijn, je treft de burgemeester niet elke dag! De leerlingen waren enthousiast om hem te ontmoeten en namen uitgebreid de tijd om kennis te maken en zijn kijk op de gemeentepolitiek te horen.

Hierna startten we met het oprichten van een eigen politieke partij! De leerlingen werden verdeeld in groepjes en mochten nadenken over stellingen die zij vonden passen bij hun partij. Het ging over onderwerpen als geloofsovertuiging, onderwijs en verkeersveiligheid.

image4Gemeenteproblematiek
Per partij kwam er een woordvoerder naar voren om de partij te presenteren aan de ‘gemeenteraad’. Totaal geen probleem voor onze ervaren IMC Basis–leerlingen. Met trots vertelden zij hun plannen. Nu de leerlingen op dreef waren, mochten zij in hun partij nadenken over problematiek in de gemeente Apeldoorn. Diverse vraagstukken kwamen op tafel en het was aan de leerlingen om hier inventieve oplossingen voor te vinden. Een leerzame uitdaging, die met plezier werd opgepakt!

Wij danken de gemeente Apeldoorn voor de gastvrije ontvangst en de leerzame ervaring!