fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leerlingen weekendschool Groningen te gast op de rechtbank

05-02-2016

Afgelopen zondag was het dan zover: zo’n veertig leerlingen van IMC Weekendschool Groningen bezochten onze rechtbank voor het naspelen van een strafzitting.

Na de toegangscontrole namen de kinderen plaats op de publieke tribune van de zittingszalen 13 en 14. Daar vertelden de gastdocenten wie ze zijn en wat ze doen en beantwoordden ze de slimme vragen van de kinderen als: Nemen mensen wel eens een wapen mee naar de rechtbank? Hoe vaak komt dat voor? Wat is de zwaarste straf die u ooit gegeven heeft? Heeft u ook wel eens de doodstraf opgelegd? Wat is het ergste wat u heeft meegemaakt?

RechtbankNaspelen rechtszaak
Na de voorstelronde bereidden de leerlingen zich voor op hun rol als rechter, officier, griffier, advocaat, bode/beveiliger of parketpolitie. In de middag vond natuurlijk dé rechtszaak plaats. De leerlingen waren twee weken ervoor getuige geweest van een beroving in de buurt van het pannenkoekenschip te Groningen. Daarbij werden verdachten Wim en Ellie Jansen, gespeeld door acteurs, aangehouden. Nu was aan de leerlingen een echte zitting na te spelen. De spanning was bij sommige kinderen van het gezicht af te lezen, vooral omdat dit keer de publieke tribune gevuld was met belangstellende familieleden.

Brent bleef de koelheid zelve
Gesteund door hun gastdocenten wisten de leerlingen de rechtszaak tot een goed einde te brengen. En dat met een zaal vol trotse ouders. ’Hij pakte het serieus aan’, antwoordde de vader van Brent. De kleine politieagent moest zelf nog in actie komen toen het slachtoffer in alle staten op de verdachte Ellie afstoof. De zenuwachtige rechter Thomas, 11 jaar oud, zegt na afloop van de zitting geen recht te willen gaan leren. ’Nee, doe mij maar liever iets actiefs. Basketballer of gitarist ofzo.’ Ook oud-leerling Elisa wist na haar bezoek aan de rechtbank, nu bijna negen jaar geleden, dat ze geen rechten wilde studeren. Ze studeert nu biomedische wetenschappen. Dit keer kwam ze mee als begeleider en kon ze deze dag herbeleven en zag zij zichzelf weer even als de leerling van toen.

Mooi initiatief
Ook Daan en Gerard, bestuursleden van de rechtbank kwamen als toeschouwer meegenieten van de zittingen. Wat een mooi initiatief en wat een serieuze inzet van de kinderen! Als klap op de vuurpijl ook nog al die trotse ouders in de zaal, ik vond het prachtig’, zo meldde Daan.

Tekst Corine Tijmes (Rechtbank Noord-Nederland)
Foto’s Corné Sparidaens

Recht DvhN