fbpx
020 – 280 17 00 EN

Les in het Paleis van Justitie!

17-11-2014

Met de klas op zondag naar het Paleis van Justitie is natuurlijk zeer bijzonder. Dat dat was ook te merken aan de 36 leerlingen van het tweede jaar die hier een rechtszaak gingen naspelen.  Aan alle gezichten was te zien dat ze zeer geboeid waren en genoten van de les.

 

Aankomst

De aankomst in het de rechtbank begint al spannend, eerst langs de beveiliging. Alle leerlingen moeten hun tas en jas op de controle band leggen en door de detectiepoortjes lopen. Gelukkig mag iedereen naar binnen.

 

Kennismaking

We verzamelen met z’n allen in één van de rechtszalen. Bij binnenkomst zitten de rechters, de OvJ en de advocaten op de plekken waar ze normaal gesproken ook zitten. Ze stellen zich één voor één voor. Het is muisstil in de zaal. Rechter Vincent de Haan vertelt waar we nu precies zijn, wat de gebruiken zijn en hoe het er normaal gesproken in de rechtszaal aan toe gaat. Veel vingers gaan omhoog, er blijkt al aardig wat kennis aanwezig te zijn in de zaal. Er is goed opgelet de voorgaande lessen!

 

Voorbereiden

De zaak ‘woninginbraak’ wordt voorbereid onder begeleiding van de rechters, Officieren van Justitie en advocaten. De leerlingen hebben vorige week aangegeven welke rol ze graag wilde spelen. In de vergaderkamers achter de rechtszalen wordt druk overlegd en gediscussieerd. De casus is best pittig en de uitkomst ligt ook niet voor de hand. Verdachte Danny (gespeeld door oud-leerlingen: Saager en Ömer) schuift aan bij de advocaten, even is er enige twijfel onder de leerlingen of ze hier te maken hebben met de echte Danny.  

 

Het naspelen van de zaak ‘Woninginbraak’

In twee rechtszalen wordt de casus ‘Woninginbraak’ nagespeeld. OvJ Mohammed houdt een duidelijk betoog. Ook de advocaten blijken goed voorbereid. De rechters krijgen het nog moeilijk. Dat blijkt ook als ze zich terugtrekken om te gaan raadkameren. De leerlingen merken op dat ze het beroep rechter best moeilijk vinden. Er wordt in beide zalen een zeer verschillende uitspraak gedaan, Danny (Saager) Krijgt zes maanden waar de andere Danny (Ömer) vrijgesproken wordt.

Alle gastdocenten worden bedankt. Er klinkt een luid applaus. Een prachtige afsluiting van het vak recht.