fbpx
020 – 280 17 00 EN

Vak Beeldende Kunst mede mogelijk gemaakt door Royal Talens Foundation

28-06-2023

Kunst & Cultuur zijn belangrijke pijlers binnen het curriculum van IMC Weekendschool. We laten leerlingen gedurende hun weekendschool reis dan ook op verschillende manieren kennis maken met creatieve beroepen en vakgebieden. Naast een aantal fondsen werken we ook samen met de Royal Talens Foundation voor het mogelijk maken van kunst en cultuuronderwijs.

 

De les begon met het bestuderen van het werk van Jackson Pollock, waar we de term ‘abstracte kunst’ bespraken. “Is dat gemaakt door een baby?” was de eerste vraag van Safiullah. Masa liep naar het grote digibord waar het werk was afgebeeld en wees naar een plaats op het schilderij en zei dat ze een uil zag. Daarna zagen de andere kinderen van alles: Een paard, een spook, heel veel ogen, een oude man. Tijd om aan de slag te gaan om eigen abstracte monoprints te maken. Mouhtassem was erg trots op zijn werk. De andere leerlingen keken met verwondering: Was het een eenhoorn? Iemand op een paard? “Nee” zei Mouhtassem, “Het zijn een dansende man en vrouw”.

 

Vak Beeldende Kunst 

Het vak Beeldende Kunst wordt maar liefst vier lesdagen gegeven op onze IMC Weekendschool locaties. In deze lessen nodigen wij professionele kunstenaars als gastdocent uit om te vertellen over hun werk, hun beroep en hun persoonlijke ervaringen. De leerlingen gaan daarna zelf aan de slag met verschillende kunstvormen en materialen en worden uitgedaagd hun inbeeldingsvermogen en creativiteit de vrije loop te laten. 

 

Persoonlijke verhalen 

De kunst en cultuurvakken vormen bovendien een mooi uitgangspunt om met de leerlingen over meer persoonlijke of filosofische onderwerpen in gesprek te gaan. Persoonlijke verhalen kunnen zo het uitgangspunt worden voor een kunstwerk of expositie over ervaringen met de Nederlandse samenleving. Kunst kan zo voor onze leerlingen een manier zijn om zichzelf en de ander beter te leren kennen.

 

Beroepen 

Daarnaast besteden we aandacht aan de beroepen en plekken uit de kunstwereld waar leerlingen anders niet snel mee te maken zouden krijgen of waar de leerlingen niet gauw aan denken, dit gaat vaak om beroepen achter de schermen zoals bijvoorbeeld de verschillende medewerkers bij een museum, creatieve broedplaats of galerie. Dit doen we om de leerlingen te laten zien dat de beroepen in de kunstwereld veel breder zijn dan alleen het kunstenaarschap en dat je met andere talenten ook terecht kunt in de kunstwereld.  

 

Royal Talens Foundation 

Naast een aantal fondsen werken we ook samen met de Royal Talens Foundation voor het mogelijk maken van kunst en cultuuronderwijs. Zij verzorgen o.a. professionele materialen zodat leerlingen ervaren hoe het is te werken met ‘echte’ materialen. Daarnaast verzorgt de Royal Talens Foundation voor een deel van onze gastdocenten een makersvergoeding. Normaal werken wij uitsluitend met vrijwilligers, maar in de Kunst & Cultuur sector is het belangrijk dat makers een vergoeding krijgen.

De missie van de Royal Talens Foundation is dat ieder kind wordt voorzien van kwaliteitsonderwijs. Zij dragen hier aan bij door organisaties zoals die van ons te ondersteunen in het kunst & cultuur onderwijs. Zij geloven dat goed onderwijs niet kan bestaan zonder creatieve expressie. 

Kijk voor meer informatie op https://www.royaltalensfoundation.org/