fbpx
020 – 280 17 00 EN

Lichting 7 mixt beeld en geluid

04-02-2014

Drie zondagen gaan de derdejaarsleerlingen op een creatieve manier aan de slag met de muziek van Sergei Prokofiev voordat zij op de laatste zondag in De Doelen naar zijn suite Romeo en Julia gaan luisteren, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Afgelopen zondag, de tweede dag van het muziek-filmproject, zijn de leerlingen buiten gaan filmen. In kleine groepjes hebben ze op de Kop van Zuid filmbeelden opgenomen die dezelfde emoties oproepen als de muziekfragmenten van de suite van Prokofiev die ze ’s morgens beluisterd hebben.

Zelf filmen

De leerlingen herkennen in drijvende wolken, wuivend gras en kabbelend water allerlei romantische beelden. Ze vragen  aan twee mensen op een bankje of zij als verliefd paar gefilmd mogen worden. Ze zijn ook  inventief in het creëren van nieuwe beelden, zoals de schaduw van de eigen armen waarmee ze een hart vormen. Ze filmen een droevig afscheid als een van de leerlingen de loopplank van een schip oploopt. Als enkele jongens een geparkeerde politiewagen zien staan, is een spannend scenario met wegrennende tasjesdieven snel in elkaar gezet!

Leren monteren

De eerste zondag van het project hebben de leerlingen in de Beeldfabriek met het programma Adobe Première beeld- en geluidsfragmenten uit verschillende genres met elkaar gecombineerd. Zo hebben zij ervaren dat muziek de betekenis en sfeer van filmbeelden kan veranderen.

Bovendien hebben alle leerlingen op die dag viool gespeeld en ontdekt hoe muziek verschillende emoties tot uitdrukking kan brengen.

Na twee fantastische projectdagen gaan de leerlingen de komende zondag bij de drie vooraf geselecteerde muziekfragmenten de filmpjes monteren. Zij zoeken naar overeenkomsten in sfeer en emotie om zo de eigen filmbeelden en de muziekfragmenten van Prokofiev tot een geheel nieuw werk te monteren!

Wij kijken er naar uit!