fbpx
020 – 280 17 00 EN

Lichting 8 filosofeert erop los

24-06-2014

Na vakken als Recht, Politiek en Beeldende Kunst sluiten de tweedejaars leerlingen het schooljaar af met Filosofie, een nieuw vak op onze vestiging. In twee lessen leren zij wat filosofie is, wat een filosoof doet en, nog belangrijker, hoe zij zelf kunnen ‘filosoferen’.

Professor Henk Oosterling

De eerste les filosofie wordt gegeven door de bekende filosoof prof. Henk Oosterling, onder andere bekend van Rotterdam Vakmanstad. Al snel blijkt dat filosofie meer is dan “een beetje nadenken over het leven”, zoals menig leerling voorafgaand aan de les meende.

Klassikaal bekijken wij schilderijen van kunstenaars Salvador Dali en Diego Velásquez. Dit leidt meteen al tot ‘filosofische inzichten’. Er kunnen namelijk meerdere betekenissen worden gegeven aan deze kunstwerken. Iedereen kijkt immers met andere ogen. En dat is precies wat een filosoof constant probeert te doen: met andere ogen naar de wereld kijken.

Filosofen zijn altijd kritisch, ook naar zichzelf. “Filosofen denken hun eigen denken. Dat heet zelfreflectie”, aldus gastdocent Henk Oosterling. Daarnaast heb je anderen nodig om te kunnen filosoferen. Dat kan door boeken te lezen, maar ook door met elkaar te praten.

Zij wij helden?

In de vervolgles gaan de leerlingen actief aan de slag rondom het thema ‘Helden’. Centrale vraag tijdens deze les: Wat is een held? Het beantwoorden van die vraag blijkt lastiger dan verwacht. Want wanneer is iemand een held? Welke kwaliteiten heeft een held? En kan iedereen een held zijn?

’s Middags krijgen de leerlingen te horen dat zijzelf ook helden zijn. Dit leidt tot geroezemoes. “Waarom zijn wij helden? Wij hebben toch niemand geholpen of gered?!” Maar na een terugblik op zelfgenoemde kwaliteiten bij helden als Nelson Mandela en Malala, blijkt dat zijzelf toch over flink wat heldenkwaliteiten beschikken. Denk maar eens aan kwaliteiten als doorzetten, alert en behulpzaam.

Geslaagde introductie

Een geslaagde introductie van een nieuw vak. Volgend jaar weer!

(Bijdragen leveren aan gastles Filosofie? Mail naar patrick.bek[at]weekendschool.nl)