fbpx
020 – 280 17 00 EN

Lichting acht debatteert en spreekt met Rotterdamse politici

29-01-2014

“Ik wilde andere mensen helpen en daarom koos ik voor dit beroep”, vertelde een gastdocent. De afgelopen drie zondagen hebben de tweedejaars kennisgemaakt met politici, bestuurders en ambtenaren tijdens de gastlessen Politiek. We bezochten de deelraad van Delfshaven, kregen Rotterdamse gemeenteraadsleden op bezoek en spraken met de hoofdgriffier van de Tweede Kamer en de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.

Vergaderen en debatteren

Het vak Politiek wordt al langer gegeven op andere weekendschoolvestigingen, in Rotterdam-Delfshaven nu voor het eerst. Het vak werd afgetrapt in het deelgemeentekantoor van Delfshaven. Bestuurders en deelraadsleden namen de leerlingen aan de hand bij het oprichten van politieke partijen, het uitwerken van een raadsadvies over de wijk en een heuse raadsvergadering.

De week daarna streden de pasgevormde partijen tegen elkaar in een verkiezingsdebat. Rotterdamse raadsleden van de PvdA, Leefbaar Rotterdam, VVD en Groenlinks gaven een spoedcursus debatteren aan de tweedejaars en ondersteunden de “leerling-woordvoerders” als ware spindoctors. De Multiculturele Sport Partij bleek té sterk voor haar haar tegenstanders en won het debat.

Politieke quiz

In de laatste les sprak de hoofdgriffier van de Tweede Kamer bevlogen over het verschil tussen de regering en het kabinet, de Eerste en de Tweede Kamer, democratie en dictatuur en ga zo maar door. Daarna volgende een spannende quiz, waarin drie teams nek-aan-nek streden om meegebrachte presentjes, zoals chique pennen.

Iedereen kan het!

De dag werd afgesloten door wethouder Karakus, die vertelde over zijn jeugd in Turkije, het wennen aan de Nederlandse taal en cultuur als kleine jongen, en zijn weg naar het wethouderschap in Rotterdam. Hij vertelde de tweedejaars ook dat je als politicus goed moet kunnen nadenken, goed met mensen overweg moet kunnen, en dat je vooral écht iets moet willen bereiken. Andere mensen helpen, daarom kies je voor een politieke carrière. En wees nou eerlijk, wie wil dat nou niet?