fbpx
020 – 280 17 00 EN

Lichtpost ook bij woongroepen Libertas in Leiden

20-07-2020
Leerlingen van groep 7 van Basisschool De Springplank hebben met het heropenen van de school ook weer het programma IMC Basis opgepakt. Als onderdeel van het project Lichtpost hebben de leerlingen in kleine groepjes met elkaar teruggekeken op een bijzondere periode. De leerlingen stonden stil bij wat ze zelf gedaan hebben en waar ze trots op zijn. Maar met de Lichtpost-les hebben zij ook stil gestaan bij hoe deze situatie voor anderen was.

De lichtpost, een bijzondere geschreven boodschap van onze leerlingen voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, die zij tijdens de lessen hebben gemaakt mochten de leerlingen vlakbij presenteren. Het schoolplein waarop de leerlingen dagelijks spelen, is namelijk ook het uitzicht van drie woongroepen van Libertas Leiden. Op deze woongroepen wonen dementerende ouderen en zij worden verzorgd door verschillende zorgmedewerkers. Met elkaar maken ze het beste van de situatie, maar het is wel zwaar geweest. Zo wordt familie nog erg gemist en hebben de verpleegkundigen alle zorgtaken op zich moeten nemen. Niemand mocht naar binnen en dat was soms lastig te begrijpen.
Het bezoek van Rowena en Jiya was dan ook bijzonder welkom! Namens de klas waren zij aanwezig bij de presentatie van de lichtpost. Nadat we met elkaar de presentatie bekeken hadden en kort in gesprek zijn geweest met de bewoners en professionals, had de hele klas nog een verrassing. De leerlingen hebben met elkaar een groot hart gevormd op het schoolplein. Met luid gejuich en gezwaai kon zo de hele klas een liefdevolle boodschap overbrengen aan iedereen in de zorgwoningen. Hun gebaar kwam goed binnen. Opgeleefd en enthousiast kwamen de ouderen terug naar de woonkamer. Voor dementerende ouderen die niet zoveel grip meer hebben op wat er allemaal gebeurd, was het heel bijzonder om te zien hoe ze opleven van zoveel enthousiasme en het stukje interactie. Voor Rowena en Jiya was het ook een bijzondere ervaring waar ze erg van onder de indruk waren.

Lichtpost 

Eerder verscheen de Lichtpost van Stichting IMC Weekendschool in ziekenhuizen, een politiekantoor en verzorgingstehuizen door het land om daar bewoners en werknemers een hart onder de riem te steken. Zoals in Winschoten, Deventer, Amsterdam Zuid-Oost en in OLVG-West in Amsterdam.

Samenwerking

Lichtpost is een idee van Evelien Feltzer onze conceptbegeleider bij het programma IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool. Zij bundelde de krachten van de kunstenaressen Machteld Aardse en Femke Kempkes met de leerlingen van onze programma’s IMC Basis, IMC Weekendschool en IMC on Tour. Alle leerlingen op onze 55 locaties zijn gevraagd om een bericht in te sturen, waarmee ze hun licht laten schijnen op iedereen die in deze tijd een hart onder de riem verdient.