fbpx
020 – 280 17 00 EN

Magie met getallen

19-03-2013

Bij een gemiddelde dagopening is het vaak niet moeilijk om een aantal beroepen te noemen die erbij horen. Geneeskunde; chirurg, huisarts, verpleger.  Recht; advocaat, rechter, politieagent. Maar bij Wiskunde ligt het net even anders. ‘Wiskunde is rekenen, maar dan moeilijker en er horen geen echte beroepen bij behalve leraar’,  weet Ossama te vertellen.

Niets blijkt minder waar, zo blijkt uit de presentaties van meneer Hans en meneer Fred die jaarlijks de kinderen van de weekendschool komen verrassen met allerlei leuke wetenswaardigheden over het vak.  Ze schudden talloze beroepen uit hun mouw die allemaal met wiskunde te maken hebben. ‘Ook hacker?’, vraagt Pouya, die denkt een grapje te maken. Maar hij wordt verrast: ‘Ja ook hackers’, zegt meneer Hans. ‘Hackers moeten namelijk kijken of ze chips kunnen kraken en dan heb ik het niet over de zoutjes van Lay’s, maar computerchips. Als hackers dat niet kunnen, weet een bedrijf dat ze een goede chip hebben gemaakt.’

Cijfers zijn niet saai
De leerlingen gaan aan de slag met getallen en leren op allerlei leuke manieren trucjes om te achterhalen welke getallen een ander in gedachte heeft. De ouders zijn gewaarschuwd want er komen straks veertig kinderen naar huis die allemaal enthousiast zijn om de proef op de som te gaan nemen. Op heel speelse wijze hebben de leerlingen nauwelijks in de gaten dat ze met wiskunde bezig waren. ’s Ochtends waren er nog wat klachten: ‘Wiskunde is toch hartstikke saai meneer?’ Halverwege de ochtend balen de meeste dat het al bijna pauze is.

Belofte
De twee gastdocenten komen al jaren naar de weekendschool en ook dit jaar laten ze het niet bij één zondag. ‘Wat een fijne groep is dit’, vertelt Fred die halverwege de ochtend van de laatste les nog steeds even enthousiast is als twee geleden. Hij belooft ook wel eens met natuurkunde aan de slag te willen met deze groep. We zijn nu al heel benieuwd wat dat kan gaan brengen.

Geen behoefte aan pauze
De laatste week gaan we aan de slag met vormen. We gaan echt bouwen.  Polydron (zie foto’s) is een waar succes. Ofschoon we te maken hebben met leergierige kinderen willen ze nog wel eens onrustig worden tegen de pauze. Om half één moet er gegeten worden. Vandaag is het anders. De polydron is zo leuk dat de leerlingen geen besef hebben van tijd en ruim in de pauze doorwerken.

Setje mee naar huis.
Tangram is pittig, zodra leerlingen in de gaten krijgen dat er formulieren met oplossingen circuleren, hebben ze er alles voor over om deze in handen te krijgen. Maar gelukkig zijn de begeleiders standvastig. Het levert ook zo’n beter gevoel op als je de hersenkrakers zelf weet op te lossen. De heren Wiskunde; Fred en Hans hebben zelfs tot het geluk van de leerlingen voor iedereen een setje gemaakt om mee naar huis te nemen. Dat is dus weer boffen.

Echte talentjes
Het was een leuk vak, goed om te merken dat de leerlingen ook echt in de gaten hebben wat voor beroepen er allemaal met wiskunde te maken hebben.  Ter afsluiting ook goed om even op te merken dat iedereen goed heeft meegedaan , maar dat er bij dit vak twee echte talentjes waren: Hilde en Aisha, dames wat waren jullie goed!