fbpx
020 – 280 17 00 EN

Met de rug tegen de muur natuurkunde ontdekken!

14-12-2021

Spelenderwijs de natuurkundige wetmatigheden ontdekken

Gewapend met een skippybal, een plank, een doosje dominosteentjes, een doos eieren, een potje zout en twee bezems loopt gastdocent Leo Wouter het klaslokaal van het Erasmus medisch centrum binnen. Deze zondag is hij gastdocent voor de IMC Weekendschoolleerlingen van Rotterdam Delfshaven. Met verwachtingsvolle blikken kijken de kinderen hem aan. Tegelijkertijd zie je ze denken:  ‘Gaat hij ons met die dingen uitleggen wat natuurkunde is en hoe leuk dat is? Dat moet ik nog zien.’

Leo heeft een glimlach op zijn gezicht. In het dagelijks leven is hij docent in wis- en natuurkunde op het Summa College in Eindhoven. Hij kent zijn vak en zijn publiek. Ook vandaag heeft hij de aandacht binnen de kortste keren te pakken. Zijn boodschap is simpel: overal is natuurkunde en in veel dingen die we doen, zit natuurkunde. Het is dus eigenlijk best handig als je er iets van weet. Over zwaartekracht en evenwicht bijvoorbeeld en hoe dat werkt.

Spelenderwijs

In de vijf kwartier die volgen, laat hij de kinderen aan de hand van hele simpele experimenten spelenderwijs de natuurkundige wetmatigheden ontdekken. Zo moeten de kinderen met hun rug en hielen rechtop tegen de muur gaan staan en dan proberen voorover te bukken. Sommigen kijken verbaasd als ze merken dat ze automatisch voorover vallen. Tegelijkertijd beginnen ze hardop na te denken en het enige wat Leo hoeft te doen is ze helpen de juiste termen te noemen: evenwicht, zwaartekracht, zwaartepunt.

Een ei laten staan

Naast dit experiment laat Leo ze oefenen met experimenten rond een bepaalde vraag: Hoe kun je een bezem het beste laten balanceren op je vingertoppen? Hoe kun je een ei laten staan? Hoe bouw je een stevige brug van dominosteentjes? Als klap op de vuurpijl mogen de leerlingen proberen om op een plank te blijven liggen die óp een skippybal ligt. Plezier als het fout gaat, trots als ze het begrijpen en het lukt. Leo geniet vooral van de onderlinge gesprekken waarbij ze elkaar proberen uit te leggen wat er gebeurt en waarom het gebeurt. Wie weet gaat er ooit een van deze leerlingen natuurkunde studeren.

Samenwerking met NNV

Leo Wouter is niet zonder reden gevraagd om zijn passie voor natuurkunde met de kinderen te delen. Saskia Blom, bestuurslid Nederlandse Natuurkundige Vereniging, over de samenwerking met IMC Weekendschool: ‘We zijn als NNV bezig om te werken aan een inclusievere natuurkundegemeenschap. Hoewel we bovengemiddeld internationaal zijn, zou de afspiegeling van de hoeveelheid Nederlanders met een Marokkaanse, Surinaamse en Turkse achtergrond veel representatiever mogen worden. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke natuurkundigen. We verwachten hieraan bij te kunnen dragen door al op jonge leeftijd de interesse voor natuurkunde aan te wakkeren. Deze samenwerking met IMC Weekendschool biedt ons de mogelijkheid om kinderen ons prachtige vak te laten ontdekken. Als de gastles een aantal van hen raakt, zodat ze het later vanzelfsprekender gaan vinden om voor natuurkunde te kiezen, dan hebben we vandaag een mooi zaadje geplant.’

Foto’s: Arno Stevens