fbpx
020 – 280 17 00 EN

Mijn oma is nog nooit in haar leven naar de supermarkt geweest

13-12-2016

Vandaag wordt het vak Voeding spectaculaire afgesloten met een bezoek aan Unilever. Hier leren de leerlingen alles over levensmiddelentechnologie. Samen met tien enthousiaste professionals gaan vijfentwintig tweedejaars leerlingen aan de slag met twee workshops en duiken de leerlingen in de rollen van product ontwikkelaar, procesontwikkelaar, voedingsdeskundige en verpakkingsspecialist.
03_klein_unilever_imcweekendschool_rotterdam2_jaargroep20152016__10

‘Ik kom uit een boerenfamilie. Mijn oma is nog nooit in haar leven naar de supermarkt geweest! Mijn oma verbouwde alles zelf.’ De leerlingen kijken Leendert vol verbazing aan. Leendert is niet meer werkzaam bij Unilever, maar klom vandaag speciaal voor de leerlingen van IMC weekendschool weer op de directeursstoel. ‘Ik betaalde mijn studie zelf, dit deed ik door te werken als groenteman, daarom was de stap naar levensmiddelentechnologie niet meer dan logisch,’ vertelt Leendert enthousiast.

02_klein_unilever_imcweekendschool_rotterdam2_jaargroep20152016__5

Mayonaise maken
‘Mayonaise is een van de populairste sauzen in Nederland. Mayonaise is makkelijk te maken, door water met olie te mengen. Wie weet wat er gebeurt als je olie met water mengt?’ vraagt de gastdocent. Jawad (11 jaar) steekt zijn vinger op en zegt: ‘Olie en water kan je niet met elkaar mengen. Olie blijft drijven op het water.’ De gastdocent knikt instemmend. ‘Dit klopt, om de twee bestanddelen met elkaar te laten mengen heb je een bindmiddel nodig. Met een moeilijk woord noem je dit bindmiddel een emulgator.’

Moodboard maken
Na een uitgebreide lunch beginnen de leerlingen met een tweede workshop; een moodboard voor een nieuw product maken. Zij moeten nadenken over de verpakking en voor wie zij dit product ontwerpen. “Wij maken groenten chips met allemaal originele smaken. Zoals appelchips met drop,” roept Michelle (11 jaar) enthousiast.
05_klein_unilever_imcweekendschool_rotterdam2_jaargroep20152016__15

60 jaar unilever
Dit jaar bestaat de Research en Develpment afdeling 60 jaar! Tijdens de dagafsluiting trakteert Unilever de weekendschool met een cheque van €1.200,-. De cheque wordt met luid applaus ontvangen en is een prachtige afsluiting van  een fantastische dag vol inspirerende ontmoetingen.