fbpx
020 – 280 17 00 EN

Nieuwsgierig zijn bij het vak Journalistiek

21-11-2012

Na een gezellige beginzondag op 28 oktober, zijn de eerstejaarsleerlingen op 4 november begonnen met het vak journalistiek. Speciaal voor deze nieuwsgierige nieuwe leerlingen had Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg hun school opengesteld zodat we hier drie zondagen lessen konden verzorgen. Hierdoor was dit vak extra bijzonder.

De eerste zondag was in de ochtend een docent van FHJ te gast. De hele groep zat, nog een tikkeltje ongemakkelijk, in de moderne medewerkerskamer te luisteren naar de inspirerende verhalen over het werk als journalist van deze docent. Hierna mochten de leerlingen de docent interviewen, hij zou zelfs iemand kiezen welke leerlingen het ‘t beste had gedaan. Er bleken heel wat natuurtalenten in de groep te zitten, de docent was er ondersteboven van.

‘Ik wist helemaal niet dat ik ergens zo goed in was, juf! Journalist kan nu ook op mijn lijstje voor wat ik wil worden later.’

‘s Middags leerden de leerlingen wat nieuws is. Wanneer is iets eigenlijk nieuws? Deze les kon natuurlijk niet beter gegeven worden dan door een verslaggever van het Brabants Dagblad. Aan de hand van mooie en stoere beelden gaf hij de leerlingen een kijkje in het leven van een journalist.

De tweede zondag, op 11 november, waren er weer interessante gastdocenten die de dag kwamen verzorgen. Een fotograaf, die enthousiast vertelde over goede en slechte foto’s in kranten en tijdschriften. De leerlingen werden zelf jury en speurden tientallen kranten en tijdschriften af, op zoek naar de allerbeste foto. Ook ontmoetten de leerlingen een verslaggever en een redacteur van EditieNL, een nieuwsprogramma op RTL4. Ze analyseerden een uitzending van dit programma d.m.v. een nieuwsquiz en zagen tot hun verbazing de verslaggever, die hier voor hun neus stond, terug in de uitzending.

‘Meneer, bent u erg beroemd? Dat moet wel als je op RTL4 komt!’.

En toen, op zondag 18 november, was het alweer de laatste les van het vak journalistiek. De laatste les van het eerste echte weekendschoolvak voor deze leerlingen. Het werd een bijzondere afsluiter. Naast dat de leerlingen hun eigen krantje maakten, kregen ze les in de TV-studio van FHJ. Een echte tv-studio, met een podium en veel professionele camera’s. Onder begeleiding van een docent van FHJ, interviewden de leerlingen elkaar op het podium, voor de camera’s, die ook bestuurd werden door leerlingen. De techneut van FHJ en zijn stagiaire zorgden ervoor dat de leerlingen zichzelf meteen na de opname hun interview terug konden zien op verschillende grote tv-schermen. Dat was wel gek, om jezelf zo terug te zien. Maar ook best wel stoer natuurlijk, wanneer zie je jezelf nou terug op tv?!

‘Mag ik een punt geven voor de drie zondagen journalistiek, tussen 1 en 10? Dan geef ik een 30; iedere dag was een 10!’