fbpx
020 – 280 17 00 EN

Nog eens 75 IMCoaches ontvangen Europass Vrijwilligerscertificaat

15-01-2021

Op donderdag 14 januari 2021 werd er gevierd dat een tweede groep van ruim 75 IMCoaches uit de proeftuin hun IMCoach-traject heeft afgerond, zij ontvingen hierbij het Europass Vrijwilligerscertificaat. De feestelijke uitreiking vond in verband met de corona-quarantaine online plaats. De afgelopen 4 tot 6 maanden hebben de jongeren als IMCoach aan hun eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling gewerkt door leerlingen van de weekendschool te begeleiden.

Feestelijke online certificaatuitreiking IMCoaches

Ondanks corona hebben we het mogelijk gemaakt de IMCoaches voor het voetlicht te brengen en hen op feestelijke wijze online te feliciteren met het succesvolle traject dat zij als coach hebben afgelegd. Zij ontvingen hiervoor in de afgelopen week per post hun Europass Certificaat. Tijdens de onlinebijeenkomst kwamen verschillende sprekers aan bod, zoals Heleen Terwijn (Stichting IMC Weekendschool), dhr. Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal Minsterie van VWS) en Linda Schlundt Bodien (CINOP). Rohit Hoeseni, alumnus en ambassadeur van Stichting IMC Weekendschool, begeleidde de onlinebijeenkomst als dagvoorzitter. Artiest Y.M.P richtte zich tot de IMCoaches met een spoken word, waarvoor hij zich had laten inspireren door de verhalen van de IMCoaches.

Activiteiten van het IMCoach-traject

De afgelopen 4 tot 6 maanden hebben de IMCoaches hun vaardigheden op het gebied van betrouwbaar zijn, communiceren, al doende leren, flexibiliteit, organiseren en coachen vergroot, vaardigheden die zij hebben opgedaan met het begeleiden van leerlingen tijdens de lessen op de weekendschool. Zij organiseerden naast de lessen ook verschillende (online) activiteiten tijdens de (school)vakanties voor zowel leerlingen als oud-leerlingen van de weekendschool.

De IMCoaches

Rohit, alumnus, IMCoach én ambassadeur opende de online certificaatuitreiking en feliciteerde iedereen met het certificaat. Als ijsbreker stelde Rohit de volgende vraag aan de deelnemers: “Wie is er aan de slag gegaan als IMCoach op een zondag?”

Dit gaf een mooi beeld van de maatschappelijke betrokkenheid van veel IMCoaches. Zo vertelde een IMCoach: “Ik vond het leuk om met de kinderen te werken en hun nieuwsgierigheid te ontdekken.” Hij vond het traject zo leuk dat hij zich nog een jaar als IMCoach

gaat inzetten. Een andere IMCoach vertelde: “Het mooiste vond ik dat ieder kind een eigen verhaal heeft. Ik heb veel nieuwe

dingen geleerd over verschillende geloven en culturen.” Het leukste vond ze om met de kinderen buiten te spelen en hun blijdschap te ervaren.

Als spreker trapte Heleen Terwijn, oprichter van Stichting IMC Weekendschool, af. Ze ging in op waarom het zo waardevol en belangrijk is dat IMCoaches zich inzetten voor Stichting IMC Weekendschool. “Op school en thuis leer je veel dingen, maar wat je niet leert is wat er allemaal mogelijk is in de maatschappij en wat zou passen bij jou”, vertelt Heleen. Kinderen van de weekendscholen kijken op naar de IMCoaches en zien wat zij later kunnen worden. Een van de IMCoaches stelde ook de vraag: “waar bent u het meest trots op?” Als antwoord op haar vraag sloot Heleen haar verhaal af met: “Ik ben het meest trost op jullie!”.

 IMCoach gaat door

Heleen meldde dat nog veel meer jongeren in de voetsporen van de aanwezige IMCoaches kunnen treden door de vaste MDT-plek voor IMCoach en uitbreiding van IMC Basis. Om deze reden doen wij een oproep aan alle jongeren: meld je aan voor dit mooie traject! Vanwege de succesvolle resultaten, gaan we door met IMCoach. Tot medio 2022 kunnen 600 jongeren zich bij ons aansluiten als IMCoach.

Meerwaarde en impact van MDT

Dhr. Erik Gerritsen was uitgenodigd als spreker om te vertellen over de ontwikkelingen, meerwaarde en impact van de MDT. Wat betekent MDT voor de deelnemers zelf en voor de maatschappij? Het kabinet wil dat jongeren hun talenten ontwikkelen en iets terug doen voor de maatschappij en dit allemaal op vrijwillige basis. Erik stelde: “Als iets vrijwillig is, moet het voor jongeren leuk zijn!” Staatsecretaris, dhr. Blokhuis heeft tegen de jongeren gezegd: “Jullie zijn de baas!” Verschillende organisaties deelden eerder ideeën over MDT. Uiteindelijk hebben de jongeren zelf een idee gekozen. Meer informatie hierover kun je vinden op www.doemeemetmdt.nl.

Uitreiking Europass Vrijwilligerscertificaten

Na de mooie en waardevolle woorden van Heleen, Erik en Y.M.P was het tijd voor de uitreiking van de certificaten aan de

IMCoaches. De uitreiking werd gedaan door Linda Schlundt Bodien, managing adviseur bij CINOP. Het belangrijkste zijn de competenties die achter op het certificaat staan. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van het certificaat? “De werkgevers vinden certificaten erg belangrijk”, vertelde Linda. “Tijdens sollicitaties vragen werkgevers naar deze competenties, een mooie aanvulling voor je CV dus! Jouw certificaat is iets om super trost op te zijn.” Met de mooie woorden “Jullie zijn goud waard!” beëindigde Linda vervolgens de certificaatuitreiking van deze grote groep IMCoaches.

Over Stichting IMC Weekendschool

Bij Stichting IMC Weekendschool leren kinderen van 10-14 jaar, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is, alles over de wereld van beroepen. Ze krijgen les van enthousiaste gastdocenten; journalisten, brandweermannen, ondernemers, kunstenaars, architecten en vele anderen vertellen waarom zij het allerleukste beroep van de wereld hebben. De leerlingen ontdekken zo welke beroepen er zijn, wat ze wel en niet leuk vinden en waar hun eigen talenten liggen. Zo kunnen ze gemotiveerde keuzes voor hun eigen toekomst maken.

Word ook IMCoach!

Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar inspirerend vrijwilligerswerk en wil je kennismaken met onze leerlingen? Word IMCoach!

Meer informatie? Ga naar: www.imcoach.nl