fbpx
020 – 280 17 00 EN

Ontdek Tilburg in de bibliotheek

20-10-2012

Naar de bibliotheek met de weekendschool, dat hebben we eigenlijk nog nooit gedaan. Het heeft niet direct zo met beroepen te maken, waar we normaal over leren maar er is genoeg te zien en te beleven voor de leerlingen en daarom past het bezoek zo goed binnen het vak ‘Ontdek Tilburg’.

 

Omdat de bieb pas ‘s middags opengaat beginnen we behoorlijk wat later dan we normaal doen. De bus met leerlingen arriveert om één uur en dat kan een reden zijn waarom ze al wat onrustig zijn. 39 leerlingen stormen de bibliotheek binnen, maar worden via een jassenhol omgeleid richting de rustige leeshoek waar we de dag kunnen openen.

 

Dit werkt al beter, je merkt dat de kinderen behoefte aan een rustige omgeving om op te starten. Ze moeten even de beheersing vinden, maar dan is er de ruimte om de dag te openen. Jammer genoeg is die ruimte niet meer groot genoeg om ook een actualiteit te gaan bespreken. Aanwezig vandaag zijn Helma vanuit de bibliotheek, Mariska en Kim als vrijwilligers en uiteraard Bob en Robbert. De leerlingen wennen steeds sneller aan diverse gezichten. Ze werken al veel met gastdocenten, maar gezien het feit er steeds meer vrijwilligers betrokken zijn bij de weekendschool, is het prettig op te merken dat ze zich ook makkelijker tot hen wenden.

 

Helma gaat met één groep beginnen aan een interactieve rondleiding. Bob vergezelt haar. Robbert wil vandaag een paar leerlingen observeren, daarom geeft hij bij de leerlingen aan dat Kim en Mariska aanspreekpunt zijn bij de zoekopdracht die zij moete gaan doen. Dit werkt erg goed. De leerlingen vinden de twee vrijwilligers makkelijk en hebben ook geen schroom om vragen te stellen. Wel merken ze dat Kim en Mariska niets voorzeggen maar slechts advies bieden. Dus sommige leerlingen kiezen ervoor medewerkers van de bibliotheek aan te spreken of bezoekers van de bibliotheek. Hoewel niet heel leerzaam, wel slim van ze.

 

De pauze verloopt echter moeizaam, er is veel chaos vanwege jassen en tassen in een afgesloten hok en de leerlingen willen wat eten, maar kunnen er niet bij. Pas als de pauze voorbij is hebben ze toegang tot hun brood en dan willen ze uiteraard nog even tijd om te eten. Logisch, maar hierdoor gaat het met het wisselprogramma volledig mis.

Veel te weinig tijd voor zowel uitleg als opdracht maken het een rommelig kwartiertje. Ik had hier beter verlengde pauze kunnen nemen, geen middagopdracht en meteen door naar het eindprogramma.

 

 

Het eindprogramma was namelijk een voorstelling in het kader van de Kinderboekenweek. Bij aanvang leek de voorstelling ietwat kinerachtig. Ik zag hier en daar wat verveelde gezichten, sommige zelfs met puberaal afkeurend. Maar dat sloeg om toen het interactief werd. Er werden leerlingen bij betrokken en iedereen begon steeds meer te lachen de te genieten van de show. Dat was een hele mooie omslag, het is namelijk moeilijk bij deze leerlingen om een 1-0 achterstand om te buigen naar een voorsprong, maar dat lukte.

 

Al met al zijn er duidelijk leerpunten te extraheren, kijkend naar het programma dat Helma en Robbert bedacht hebben is er nog een en ander aan te passen. Maar dat is ook te doen en staat in een schraal contrast tot wat er allemaal goed ging en zowel educatief als leuk was.