fbpx
020 – 280 17 00 EN

Ontdek Tilburg in Westpoint en Theaters Tilburg

20-10-2012

Voor het vak Ontdek Tilburg zijn we vandaag op twee totaal verschillende locaties geweest: Westpoint en Theaters Tilburg. Vooraf mag meteen gesteld worden dat het beide een groot succes was.

 

Westpoint

De leerlingen hadden op de eerste dag van de weekendschool, meer dan een jaar geleden, al aangegeven dat ze graag eens op het dak van Westpoint wilden komen. Met de aanstelling van een nieuwe klassendocent, die tevens bewoner is van de hoogste toren van Brabant, was dit plotseling een stukje gemakkelijker te realiseren.

 

Thierry Farla had er een heel interactief programma van gemaakt. Eerst werden er allerlei inschattingsvragen gesteld. De leerlingen doen actief, maar ongeduldig mee. Er lijkt maar één ding te gelden: ‘Dat dak op..’ Eenmaal daar is het een enthousiast gehol van kant naar kant. ‘Wow daar zie je België!’, ‘Dat is de flat waarin ik woon..’, ‘Meneer zijn dat de torens van het hotel van de Efteling?’

 

Toegegeven het is niet de manier waarop ik bij aanvang Tilburg wilde ontdekken met de leerlingen, maar het enthousiasme maakt alles goed. Topografisch zijn de leerlingen overigens erg goed op de hoogte, zeker vanaf die hoogte! Het was een spannende, leuke en deels leerzame ervaring.

 

Misschien is het een plan om in de toekomst een stadsgids uit te nodigen die een en ander kan toelichten over het uitzicht. Hoewel je met een beetje vooronderzoek en een beetje inzicht zelf ook wel een eind komt. Het is echter wel belangrijk dat het weer meezit. We hadden een heldere hemel en dat was wel een heel prettige bijkomstigheid.

 

Theaters Tilburg

Bij het theater werd ik als begeleider erg goed ontvangen, niet alleen door gids Steffie, maar ook door de receptionist. Er was kennelijk intern goed gecommuniceerd en dat geeft meteen een prettig gevoel. Steffie gaf aan dat dit voor haar de eerste rondleiding was en dat ze het fijn vond als de begeleiding haar vooral input gaf waar nodig.

 

Beide klassen zijn over het algemeen erg leergierig en hebben zelf hartstikke veel vragen, dus de angst dat het een eenzijdig verhaal zou worden had ik niet. Wel was ik een klein beetje sceptisch of het met de tijdsduur van ca. een uur niet saai zou worden voor sommige leerlingen. Dat was alles behalve het geval. De ruimtes die we te zien krijgen, zijn ontzettend inspirerend.

 

Slechts een handje vol leerlingen is eerder in het theater geweest en zelfs zij krijgen plekken te zien waar normaal geen toegang toe wordt verleend. Om hier alle credits aan te geven, zou niet eerlijk zijn. Steffie is een uitzonderlijk goede gids, die heel goed kan schakelen t.o.v. de doelgroep. Ze heeft gekozen voor een vak dat echt bij haar past. Ze is geduldig, schat het niveau van de leerlingen perfect in en heeft een fijne manier van vertellen.

 

Wel is op te merken dat de tweede groep ietwat ongeduldig is en de concentratie daar simpelweg minder is. Dat geldt overigens niet alleen bij Theaters Tilburg, de ochtendgroep die ’s middags naar Westpoint gaat heeft hetzelfde probleem. Dat is niet erg, het is iets wat elke week weer terugkomt en is vooral te wijden aan de spanningsboog.

 

Beide uitstapjes zijn zonder enige twijfel voor herhaling vatbaar. En ik zou mijn collega’s die in de toekomst ‘Tilburg gaan ontdekken’, niet anders aanraden dan wederom om Steffie te vragen als we tenminste weer welkom zijn bij het theater.