16 februari
Maandag 9 februari vond in de rechtbank van Amsterdam de IMC Weekendschool openbare gastles 2015 plaats. Onder leiding van journalist Liesbeth Staats gaf advocaat en weekendschool gastdocent Peter Plasman openhartig antwoord op de vragen vanuit een volle rechtszaal. Tijdens dit jaarlijkse evenement volgen oud-leerlingen samen met partners en vrijwilligers een interactieve les van een inspirerende gastdocent.
IMC Weekendschool oprichter Heleen Terwijn leidde de les in door gastdocent Peter Plasman de twee vragen te stellen die het uitgangspunt zijn voor alle weekendschool lessen: ‘Wat moet iedere Nederlander weten van uw beroep?’ en ‘Wat maakt uw vak het mooiste wat er is?’.
Plasman sprak vol furore over de schoonheid van zijn vak: “Het is uitdagend, spannend, ’s ochtends weet je niet wat er die dag gaat gebeuren en mensen leggen hun lot, hun vrijheid in jouw handen.’’ Advocaat worden was echter niet zijn jongensdroom: “Ik had nog nooit iets van beroepsvoorlichting gehad en was een van die figuren die na de HBS geen idee had hoe het verder moest…”
De oud-leerlingen lieten zien dat zij als geen ander nieuwsgierige vragen kunnen stellen. Een terugkerend thema in de vragen was hoe de advocaat omgaat met zijn geweten. “Is het niet moeilijk om iemand te verdedigen die door de samenleving al veroordeeld is?” vroeg een alumnus uit Tilburg. Plasman: “Juist daar zit voor mij de uitdaging, want als ook de advocaat dit soort verdachten in de steek laat, is er niemand meer voor hen. Juist als het om een ernstige zaak gaat, voel ik hoe belangrijk mijn vak is.”
“Recht is niet dat iemand die schuldig is gestraft wordt, maar dat het systeem zoals wij dat hebben goed zijn werk heeft kunnen doen. Mijn taak is mijn cliënt zo goed mogelijk door het strafproces heen leiden.”
Oud-leerling Cadisha Lepelblad uit Amsterdam Noord had Plasman als gastdocent op de weekendschool gehad. Nu vroeg ze hem of hij ooit getwijfeld had of hij werk en privé zo goed zou kunnen scheiden. Plasman in respons: “Nee want ik kende mezelf redelijk en het vak. Ik wist heel goed dat als ik dat niet zou kunnen, ik een ander had moeten kiezen. Mijn persoonlijk gevoel bij de mogelijke daad van de verdachte beïnvloedt mijn werk niet. Echte strafrechtadvocaten houden dat gescheiden en handelen alleen in het belang van de verdachte.”
Ook de rest van het publiek stelde scherpe vragen, bijvoorbeeld of we in Nederland geen juryrechtspraak moeten hebben. Plasman gaf aan dat dit voor het succes van de strafrechtadvocaat misschien niet zo slecht zou zijn, maar “de vraag is of je als verdachte je lot liever in handen legt van twaalf willekeurige burgers in een jury of in handen van een rechter. Daarom ben ik voorstander van professionele rechters.”
Dit keer geen uitspraak maar een borrel naar afloop. Advocatenkantoor Stibbe zorgde voor een gastvrij ontvangst op hun kantoor. Partner Astrid Helstone benadrukte trots te zijn op de samenwerking tussen Stibbe en IMC Weekendschool. Ook spoorde zij de oud-leerlingen aan de avond te gebruiken hun netwerk uit te breiden en in gesprek te gaan met de andere gasten. Het was niet tegen dovemansoren gericht.
De openbare gastles werd mogelijk gemaakt door onze partners de Rechtbank van Amsterdam, advocatenkantoor Stibbe en de Nationale Postcode Loterij. Met veel dank aan Peter Plasman en Liesbeth Staats.
*Foto’s Gert Jan Appelhof