fbpx
020 – 280 17 00 EN

“Opstellen in tweeën!”

19-03-2013

Afgelopen zondag 17 maart waren de derdejaars leerlingen te gast op de Bernhardkazerne in Amerfoort. We werden als echte militairen ontvangen: de leerlingen moesten zich in twee rijen opstellen en werden door een gastdocent aangemeld. “IMC Weekendschool present!” Daarna kregen we twee minuten om ons om te kleden. Letterlijk. Want zo gaat dat in het leger.

De dag stond in het teken van samenwerken en angsten overwinnen. Angsten overwinnen kon uitstekend op de touwbaan. Derdejaars die dat eigenlijk helemaal niet durfden, liepen over kabels en touwen op zeker vijf meter hoogte. Het engste was het laatse onderdeel, waarbij je ongezekerd over een smalle, heel hoge balk moest lopen. Er hing wel een net onder, maar toch….. heel spannend! Of zoals een van de leerlingen zei: “het engste wat ik ooit hebt gedaan!” Achteraf hoorden we van de instructeurs dat het pracours waar wij anderhalf uur over hadden gedaan door soldaten wordt afgelegd in – bijna niet te geloven – anderhalve minuut!!

Het tweede onderdeel bestond uit een boel kleine wedstrijdjes. Klimmen, rennen, over touwen heen, door de modder…… de teams moesten zo goed mogelijk samenwerken om een opdracht te kunnen winnen. Elke keer mocht het winnende team het verliezende team een opdrachtje geven dat precies een minuut mocht duren, inclusief uitleg. Dat bleek erg leerzaam. Want hoe zorg je er ervoor dat de opdracht duidelijk is? Hoe motiveer je het andere team om de opdracht te doen? En hoe stel je je op als je het team bent dat een opdracht uit moet voeren?

Tegen het einde van de dag bleken de leerlingen niet alleen grenzen te hebben overwonnen en te hebben samengewerkt, maar ook het een en ander geleerd te hebben over hoe het eraan toegaat in het leger. Toen we met de hele groep bij elkaar kwamen om af te sluiten, riep de gastdocent: “opstellen in tweeën!” en hup, daar stonden de derdejaars keurig in twee rijen achter elkaar! Dat gaan we op school ook proberen…. 😉

 

Wij willen de mensen van defensie ontzettend bedanken voor de geweldige dag!