fbpx
020 – 280 17 00 EN

Philharmonie zuidnederland klinkt als muziek in de oren

09-12-2021

Muziekles vinden veel kinderen leuk, maar echte professionele musici in de klas…dat is toch wel andere koek! Het programma IMC Basis heeft de handen ineengeslagen met philharmonie zuidnederland en dat betekent dat basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 van onze IMC Basislocaties in het zuiden van Nederland het vak podiumkunsten volgen.

 

Tijdens de eerste les ontmoeten de leerlingen een heuse dirigent en violist. Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n orkest leiden? En kan iedereen geluid uit de viool krijgen? In de tweede les komen de harp en de klarinet aan de orde en natuurlijk wordt er ook lekker bewogen, want wat is muziek zonder dansen? Ook het zelfvertrouwen van de leerlingen krijgt een boost van de lessen, zo vertelt leerkracht Juul: ‘Een van mijn leerlingen kreeg een paar weken vioolles. Na de gastles van Joost Smeets had hij genoeg moed verzameld om voor zijn klasgenoten te spelen. Dat had hij anders niet gedurfd!’

Natuurlijk gaan de kinderen ook zelf aan de slag, ze maken een muziekstuk en een dans, beide rondom de vraag: waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Een mooie vraag en ook kleine opwarmer voor de laatste les. Als afsluitende les gaan de leerlingen namelijk naar de voorstelling Heartbeat kijken, hier zien ze de beroepen (soms zelfs uitgevoerd door hun gastdocenten) tot leven komen in de praktijk. De voorstelling is een mix van muziek, dans en tekst. Het thema van de voorstelling is de zoektocht van een jonge danser die van huis wegloopt en daardoor niet meer begrijpt wie hij is: hij voelt zijn eigen ‘heartbeat’ niet meer. Een vrolijke en inspirerende afsluiting van het vak podiumkunsten, volgens één van de leerlingen zelfs het allerleukste vak van allemaal.

‘Kunst nodigt uit tot discussie’, vertelt IMC Basis-coördinator Michelle. ‘Na afloop van de voorstelling vroeg ik aan de leerlingen hoe ze de voorstelling ervaren hadden. Sommigen begrepen het verhaal niet helemaal, maar vertelden over allerlei zaken die opgevallen waren: het wisselende kleurgebruik in kostuums, het veranderen van tonen of de hardheid waarmee sommige instrumenten speelden, het hoofdpersonage dat steeds meer ‘leven en kleding’ kreeg. Elke leerling had een ander detail gezien en daarmee een eigen interpretatie aan het verhaal gegeven. Zo ontstond een mooie dialoog, zomaar in de bus’.

Over de samenwerking tussen Stichting IMC Weekendschool en philharmonie zuidnederland
In co-creatie hebben philharmonie zuidnederland en Stichting IMC Weekendschool de vakopzet Podiumkunst – Muziek uitgewerkt waarbinnen philharmonie zuidnederland muzikale ervaringen biedt. Sinds 2017 bezochten leerlingen van Stichting IMC Weekendschool al regelmatig educatieve voorstellingen en workshops van de musici van de philharmonie. In 2021 is een meerjarig partnerschap aangegaan en hebben de stichting en de philharmonie de krachten gebundeld binnen het project: Samen sterk voor leerlingen uit krachtwijken. Aan het eind van het schooljaar mei-juni 2022 volgt het tweede deel van dit project.

Lees er meer over op de website van philharmonie zuidnederland:

www.philharmoniezuidnederland.nl/imcbasis