fbpx
020 – 280 17 00 EN

Pilot Mexicaanse zusterschool gestart

13-03-2018

Mundo de Talentos is een nieuw studie- en beroepenoriëntatieprogramma voor kinderen uit San Cristobal de Las Casas, een stadje in de Mexicaanse provincie Chiapas. Het concept is gebaseerd op de weekendschool, die het initiatief ondersteunt met trainingen en advies.

Zouden Mexicaanse kinderen met evenveel plezier in het weekend naar school gaan om te leren over de wereld van beroepen als ze dat in Nederland doen? Geïnspireerd op het concept van IMC Weekendschool, startte de Nederlandse Laura Baas een lokaal initiatief in haar woonplaats San Cristobal de Las Casas.

Pilot
Op 27 januari startten 20 leerlingen van de groepen 6 van de scholen Pequeño Sol en Jaime Torres Bodet met de pilot van het project. Elke zaterdag ontmoeten leerlingen enthousiaste vakexperts, en  verkennen ze samen met de gastdocenten allerlei vakgebieden. Verschillende thema’s komen aan bod zoals landbouwkunde, biologie, muziek en taal.’De opzet van de lessen, het werken met lesdoelen en de methodiek zijn identiek aan die van de Nederlandse weekendschool’, zegt Eleni Asimakopoulos, die als oud-medewerker van de weekendschool, de afgelopen maanden meedraaide in Mexico, om docenten te begeleiden en te ondersteunen.

Universeel
Toch klinkt Mexico natuurlijk een stuk exotischer dan bijvoorbeeld België -waar de weekendschool op dit moment al drie zusterscholen heeft. Maar volgens Asimakopoulos zijn de verschillen toch verrassend klein: ‘Basisonderwijs in Mexico is anders dan we in Nederland gewend zijn, formeler, maar dat gold niet voor de sfeer bij Mundo de Talentos. Het het was vooral heel mooi om te zien dat de reacties van kinderen op deze vorm van onderwijs zo universeel zijn. Kinderen zijn enthousiast, willen meedoen en alles weten.’

Waarom Mexico?
Elke dag verlaten 1800 Mexicaanse studenten vroegtijdig de middelbare school, de meesten van hen zelfs in het eerste jaar. Van elke 10 studenten die aan de universiteit beginnen, behalen slechts twee een diploma. Bovendien zijn ongeveer 7 miljoen jongeren in Mexico werkloos en volgen geen opleiding. Een belangrijke reden waarom de jeugd niet studeert of uitvalt, is het gebrek aan adequate studie- en beroepenoriëntatie. Dit vormt de bestaansreden van Mundo de Talentos.

‘De vrijwilligers die hebben meegedraaid zijn het er heel erg over eens dat het weekendschool concept past in Mexico, aldus Eleni Asimakopoulos. ‘En de uitwisseling van passie, kennis en werkveld zijn ook inspirerend voor ouders, gastdocenten en begeleiders.’ Het projectteam werkt momenteel ook aan de voorbereidingen van het programma om in september 2018 met de eerste officiële groep van 40 leerlingen te kunnen starten.

Mundo de Talentos mogelijk maken
IMC Weekendschool steunt het Mexicaans initiatief van hart met trainingen, advies en een opleidingstraject. Mundo de Talentos werkt aan de realisatie van de eerste zusterorganisatie in Latijns-Amerika, aangepast aan de context van Chiapas, Mexico. Om in september 2018 te kunnen starten zoekt Mundo de Talentos inhoudelijke en financiële samenwerking met lokale, landelijke en internationale partners.

Heeft u vragen? Of wilt u een bijdrage leveren? Dan kunt u contact opnemen met projectcoördinator Laura Baas via info@mundodetalentos.mx
+52 1 967 118 7578.
Website: www.mundodetalentos.mx