fbpx
020 – 280 17 00 EN

Pleite(n)

27-01-2015

“Weten jullie misschien al wat pleiten is?”, vroeg gastdocent en advocaat Sevda afgelopen zondag aan de tweedejaars leerlingen. Een jongen stak zijn vinger op. “Ja, dat is bijvoorbeeld als de politie komt en je dan heel hard wegrent en ze je niet kunnen vinden.”

Daar moesten de gastdocenten even over nadenken. Daarna konden ze de klas uitleggen dat je naast ‘pleite’ ook pleiten met een n hebt, dat advocaten dat doen en waar je dan op moet letten. Duidelijk praten bijvoorbeeld en goede argumenten gebruiken. Ook bleek dat je als advocaat soms iets moet verdedigen waar je het eigenlijk zelf niet mee eens bent. Dat hebben we meteen geoefend met kleine debatten tussen steeds twee leerlingen, die allemaal vol vuur hun stelling verdedigden, ook als ze het er eigenlijk niet mee eens waren. Heel knap! Als afsluiter had Loutfi een goed idee: een debat tussen de twee gastdocenten. Die bleken dabatteren zó leuk te vinden dat ze bijna niet meer wilden stoppen…..

Benieuwd hoe goed onze tweedejaars kunnen pleiten? Kom dan op zondag 15 februari naar de Rechtbank Utrecht voor de rechtszaak met officieren, advocaten en rechters uit het tweede jaar! Meer info? Stuur marieke.bouman@weekendschool.nl even een mailtje.