06-06-2023
Afgelopen vrijdag brachten PO-Raad voorzitter Freddy Weima en zijn collega Claudie Grgić een bezoek aan IMC Basis, een programma van IMC Weekendschool in het basisonderwijs in Amersfoort. Zij kwamen kijken hoe we in nauwe samenwerking op deze school werken aan een stevige verankering van het programma onder schooltijd. Dat deden ze tijdens een boeiende les Geneeskunde.
Kennismaking
Bij aanvang spreken Freddy en Claudie met directeur Irma Wijdeven over de uitdagingen waar de wijk en de school voor staan en hoe ze met een sterk team van leerkrachten, ondersteuners en met hulp van o.a. het IMC Weekendschool programma op een goed doordachte manier antwoord geven op een complex vraagstuk. Ook de impact hierop van de bredere uitdagingen van het onderwijs zoals het leerkrachtentekort en financiering werden besproken. Bij alle aanwezigen klinkt de wens voor een duurzame verankering van inspirerend onderwijs, mét financiering.
‘Zo kan ieder kind dromen’
Tijdens de les Geneeskunde in groep 7 ontmoetten we (bijna) huisarts Ibtisam. Bevlogen neemt Ibtisam de leerlingen mee in haar persoonlijke verhaal en de keuzes die ze heeft gemaakt in haar leven. Dit zorgt voor uiteenlopende vragen van de leerlingen en na eerlijke antwoorden op wat het moeilijkste aan haar werk is, nemen we afscheid om door te gaan naar het bezoek aan groep 8. Hier zitten de leerlingen in groepjes geduldig klaar om de PO-Raad te ontvangen en met allerlei medische instrumenten die gastdocent Barbara van Dongen heeft meegenomen aan de slag te gaan. Na een korte introductie van het bezoek vult het lokaal met actie en geluid. Bloeddrukmetingen, hartslagonderzoek en checks op wie in de klas geen amandelen meer heeft; al samenwerkend en uitproberend komen de leerlingen tot de gevraagde antwoorden, waar uiteraard ook de bezoekers niet aan ontkomen.
Nagesprek
Bij het nagesprek sluiten naast de gastdocenten ook de leerkrachten Suzanne en Debora aan. De lessen gaan verder dan kennis en vaardigheden opdoen. “Een prachtig voorbeeld van de brede vorming van het kind” benoemt Freddy. Gastdocent Ibtisam vult aan hoe het met haar eigen bi-culturele achtergrond zeker niet altijd makkelijk is geweest maar tegelijkertijd ook haar kijk op de wereld uiteindelijk positief heeft beïnvloed. En dat is ook wat ze de leerlingen mee wil geven; “Wees trots op je identiteit, jouw achtergrond is juist een kracht.“
De leerkrachten beamen deze inspirerende boodschap en voegen er aan toe dat de lessen voor leerlingen ook de vertaling maken naar de praktijk. “Je ziet de leerlingen echt op een andere manier tijdens de lessen”. Door een diversiteit aan gastdocenten en beroepenniveaus’s zorgt IMC Weekendschool in het basisonderwijs voor een verbreding van (toekomst) perspectieven van alle leerlingen. Zo kan ieder kind dromen.
Gekozen voor IMC Weekendschool
Samen met IMC Weekendschool coördinator Esther de Koning spelen de leerkrachten een cruciale rol in het succes en het maken van deze koppeling naar de rest van de week. Omdat het programma al een paar jaar op de school draait, lukt ze dit goed. “Als school hebben we echt gekozen voor dit programma maar die keuze moet je wel durven maken”. Dat niet iedere school dit wil of kan met alle uitdagingen van nu begrijpt iedereen, maar “eigenlijk gun je dit alle leerlingen”. Met die conclusie is iedereen het eens en is daarmee een mooie en uitnodigende afsluiting voor een vervolg.
Over ons
Sinds 2015 biedt IMC Weekendschool haar lesprogramma’s elke week aan op basisscholen in heel Nederland. Bij IMC Basis worden leerlingen van groep 7 en 8 en hun leerkrachten elke week van het schooljaar meegenomen in de beroepenwereld van deskundige vrijwillige gastdocenten. Op jonge leeftijd doen ze ervaring op in allerlei verschillende vakgebieden, van Recht tot Beeldende Kunst, en van Geneeskunde tot Politiek. Zo kunnen ze later goed gemotiveerde keuzes maken als het gaat om schoolprofiel, studie en werk. En dat niet alleen: IMC Basis versterkt de motivatie van leerlingen én leerkrachten. Het versterkt positieve schoolbeleving, toekomstperspectieven en zelfvertrouwen. Het is een kwaliteitsinjectie in de school.
Fotografie: Joni Reiche