fbpx
020 – 280 17 00 EN

Politiebureau Marconiplein ontvangt lichting 8

08-10-2013

Zondag 6 oktober hebben de tweedejaars het politiebureau Marconiplein in Rotterdam bezocht. Veel leerlingen wonen in de buurt van het bureau. Zij kenden het gebouw dus al van de buitenkant. Maar de binnenkant kenden zij nog niet!

Camera’s op straat

Wij werden ontvangen door een agent. Hij vertelde over arrestaties in de buurt, dieven die op heterdaad zijn betrapt en wat er zoal gebeurt op een politiebureau. Ook leidde de agent ons rond op het bureau en stelde hij ons voor aan zijn collega’s. Zo mochten de tweedejaars bijvoorbeeld een kijkje nemen in de meldkamer. Daar zaten twee agenten. Zij hielden de beelden van duizenden straatcamera’s in Rotterdam-West nauwlettend in de gaten. Ook werd er nog even ingezoomd met een camera op de Nieuwe Binnenweg, een straat waar veel tweedejaars dagelijks lopen.

 

De cellen en een arrestatie!

Ook bezochten wij de cellen. Daar werd ons uitgelegd wat de politie doet wanneer iemand door agenten wordt binnengebracht. Zijn identiteit wordt vastgesteld met behulp van een paspoort of een DNA-swap. Daarna wordt er gekeken of de verdachte naar huis mag of op het bureau moet blijven. Als de verdachte moet blijven worden zijn vingerafdrukken afgenomen en wordt hij of zij naar een cel begeleid. De cellen waren “toch best ruim” maar “roken een beetje muf”. Het was ook spannend om het cellencomplex te bezoeken en we moesten muisstil zijn. In sommige cellen zaten namelijk echte verdachten opgesloten (maar die konden wij natuurlijk niet zien vanachter de gesloten deuren).

Na de middagpauze liepen wij naar buiten. Daar werd plotsklaps een van onze begeleiders gearresteerd! De arrestatie was natuurlijk niet echt en was in scene gezet. Maar de sirene van het politiebusje was wel echt en enorm hard! De begeleider werd in de boeien geslagen en afgevoerd door twee agenten. Na een kort verhoor werd zij gelukkig weer vrijgelaten en mocht zij weer meelopen met de groep.

 

De dag vloog voorbij

We hebben veel gezien en gehoord. De agenten van politiebureau Marconiplein beantwoordden al onze vragen en vonden het erg leuk om de tweedejaars te ontvangen. Een van de agenten zei: “Leuk dat jullie op bezoek kwamen, maar zorg ervoor dat ik jullie later niet tegenkom in onze cellen!”