fbpx
020 – 280 17 00 EN

Premier Mark Rutte in gesprek over IMC Weekendschool bij Koffietijd

04-03-2017

Premier Mark Rutte was deze vrijdag, samen met IMC Weekendschool alumna Maryem L’hajoui, op bezoek bij het RTL-programma Koffietijd. De activiteiten en doelstellingen van de weekendschool kwamen uitvoerig aan bod tijdens de uitzending.

Mark Rutte was in het kader van de naderende Tweede Kamerverkiezingen uitgenodigd door het RTL-programma Koffietijd, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Nationale Goede Doelen Loterij. Een klein uur lang kreeg de VVD-lijsttrekker de gelegenheid om zijn licht te laten schijnen op maatschappelijke kwesties die hij van groot belang vindt, zoals gelijke kansen in het onderwijs.

Untitled-1 copyGastdocent
Vanuit zijn betrokkenheid bij het onderwijs geeft Rutte nog altijd iedere donderdag Maatschappijleer aan VMBO-leerlingen op het Varias College in Den Haag. Ook was Mark Rutte al in de 2005 (destijds Staatssecretaris van Onderwijs) gastdocent bij IMC Weekendschool in Amsterdam Zuidoost.

‘Migrantenkinderen krijgen thuis vaak minder mee, dat is nu eenmaal zo’, aldus Rutte, pratend over de problemen rond de doorstroming in het Nederlandse onderwijs. ‘Eén van de dingen die we moeten bereiken is dat je voorkomt dat kinderen daardoor niet het onderwijs gaan volgen waartoe ze intellectueel wel in staat zijn.’

Untitled-5 copyReportage
Daarmee belandde het gesprek vanzelf uit bij de activiteiten van IMC Weekendschool, ingeleid door een fraaie reportage over de anatomieles aan eerstejaars leerlingen van de weekendschool in Utrecht. Maryem L’hajoui, alumna van IMC Weekendschool Tilburg, was ondertussen aangeschoven in de studio en vertelde destijds ook te zijn gegrepen door het vak Geneeskunde. Maar op het VWO kwam ze tot ontdekking dat exacte vakken haar niet zo lagen. ‘Toen ben ik gaan nadenken over wat ik nog meer zo leuk vond op de weekendschool. En het vak Politiek, ja dat vond ik wel wat.

IMG_0292Masterclass
Sindsdien is haar interesse in de politiek gewekt. Ze vertelde over haar voornemens om volgend jaar Internationale Betrekkingen te gaan studeren in Leiden, de stad waar Rutte ook studeerde. En afgelopen zondag organiseerde Maryem een masterclass over de verkiezingsprogramma’s voor oud-leerlingen, met medewerking van gemeenteraadsleden uit Tilburg. ‘Uiteindelijk wil ik ook de politiek in”, verklaart ze na afloop van de uitzending. Dan is zo’n televisieoptreden naast de premier natuurlijk een prima eerste oefening.

Het item over de Weekendschool in het programma Koffietijd (start om ca 22.30 min.) kunt via deze link terugkijken.