fbpx
020 – 280 17 00 EN

Recht bij Pels Rijcken in New Babylon

04-11-2014

Al een aantal jaar beginnen we het vak recht met een bezoek aan advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Iedere keer maakt deze les zoveel indruk dat de nieuwe leerlingen al van horen zeggen zich enorm verheugen op dit bezoek.

De les start met een introductie, 34 leerlingen zitten rond de enorme vergader tafel en luisteren aandachtig naar Ruben van Arkel, die kort maar krachtig vertelt over wat recht nu eigenlijk is. Ook stelt hij de kinderen veel vragen; er blijkt al aardig wat kennis aanwezig te zijn.

Daarna gaan de leerlingen als echte advocaten aan het werk. In kleine groepen en onder begeleiding van een advocaat bereiden ze zich voor op een zaak. De casussen zijn actueel en spreken de kinderen aan; ‘Zwarte piet bij het Sinterklaasfeest’, ‘De uitspraken van Wilders over Marokkanen’, ‘Hond met Ebola’. Er wordt gediscussieerd en serieus gewerkt. Wie van het groepje gaat er straks in de ‘rechtszaal’ pleiten?, hoe open je eigenlijk je betoog? In korte tijd wordt er veel geleerd.

Tijd voor de lunch! Dit onderdeel van de dag wordt ook zeer gewaardeerd door de leerlingen, ze kunnen hun enthousiasme nauwelijks bedwingen. Zeker als ze de schaal met kaassouflés zien! Goed dooreten want na de pauze begint het echte werk: het pleiten.

Met de hele groep verzamelen we in de mooie ‘rechtszaal’ van Pels Rijcken. De jonge advocaten trekken hun toga aan en hebben hun cliënten naast zich zitten. De rechter opent de zaak en het pleiten kan beginnen. Het is verrassend hoe de leerlingen daar staan. Zeker introverte leerlingen die niet altijd iets durven zeggen staan nu luid en duidelijk hun betoog te houden! Zou het de toga zijn of is het de goede voorbereiding? Hoe dan ook, het is een mooie ervaring juist ook voor deze leerlingen.

Alle casussen worden bepleit en er worden uitspraken gedaan. Er wordt ook veel gelachen, zeker wanneer Ibrahim vol overtuiging voor zijn cliënt Wilders pleit voor een kortere celstraf.

Vol van alles nemen de leerlingen afscheid van de tien advocaten. De verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Een mooie start van het vak recht.