fbpx
020 – 280 17 00 EN

De rechter is wel een beetje streng

09-03-2017

Het is woensdag en dat betekent: IMC Basis! Vandaag zijn de leerlingen van basisschool De Poolster in Oss best een beetje zenuwachtig, want tijdens deze laatste les van het vak recht gaan zij een echte rechtszaak naspelen.

IMG-20170308-WA0007Maar voor het zover is, maken zij kennis met Officier van Justitie Geertje en Rechter Judith. Na een korte presentatie over hun werk kreeg ook advocaat Kristen het woord. De leerlingen kende haar nog van voor de Carnavalsvakantie en het bleek dat zij toen goed geluisterd hadden: wat wisten zij veel over het vak van advocaat!

IMG-20170308-WA0008Net echt
Omdat het zulk regenachtig weer was, bleven de leerlingen lekker binnen in de pauze. Ondertussen maakte de gastdocenten de ‘rechtbank’ klaar, met een beetje improviseren en inbeeldingsvermogen leek het net echt. Zelfs een portret van de Koning hing aan de muur. Alle leerlingen uit de klas kregen een rol; er waren verdachten en getuigen, een bode en griffier, er waren advocatenteams en een stel leerlingen waren Officier van Justitie of Rechter. We hadden zelfs journalisten en een tekenares!

IMG-20170308-WA0016Streng
Klaargestoomd door onze gasten en juf Carola en onder leiding van rechter Judith speelden we de rechtszaak na. De rechter was wel streng voor onze verdachten, maar gelukkig konden zij zich beroepen op hun zwijgrecht. En ook vandaag bleek, net als bij journalistiek, dat open vragen stellen heel belangrijk is.

Advocaten-water
In groep 7 en 8 zitten een paar potentiele advocaten, Isabella kreeg zelfs applaus na haar pleidooi. Na de les mocht iedereen de toga nog even aan en morgenvroeg zal de juf met de klas napraten, daar was vandaag geen tijd meer voor. De mooie oorkondes en het flesje ‘advocaten-water’ hebben zij dus nog te goed.

 IMG-20170308-WA0021