fbpx
020 – 280 17 00 EN

Ricciotti orkest verbindt met muzikaal feest

07-05-2017

Het Ricciotti Ensemble verzorgde donderdag 4 mei een concert in de Amsterdamse NedPhO-Koepel voor de leerlingen van IMC Weekendschool on Tour en andere belangstellenden. Het werd een feest waaraan iedereen mocht deelnemen.

‘Kennen jullie Mozart?’ ‘Nee’, klonk het vanaf de voorste rijen, waar de leerlingen van On Tour zaten. ‘Nou, deze misschien wel, en we hebben jullie hulp nodig’, aldus Sopraan Marieke Steenhoek. Wat volgde was een interpretatie van een beroemde aria uit de opera die Zauberflöte, waarbij de leerlingen en andere aanwezigen in de zaal haar mochten bijstaan bij en lage en vooral hoge uithalen.

IMG_0078Het Ricciotti Ensemble is een relatief jeugdig orkest (met overwegend conservatoriumstudenten) dat concerten verzorgd op plaatsen waar andere orkesten niet (snel) komen: van winkelcentra en scholen tot gevangenissen en AZC’s. Ricciotti vindt namelijk dat symphonische muziek óók thuishoort in het straatbeeld.
IMG_0063Het orkest is de hele week intensief op tournee (waarbij meerdere uitvoeringen per dag worden gegeven), en -heel toepasselijk- afgelopen donderdag te gast bij de leerlingen van On Tour, het lesprogramma dat IMC Weekendschool verzorgd voor vluchtelingenkinderen en andere nieuwkomers.

IMG_0086In het programma ‘Tournée Dansante’ werden de leerlingen werden meegenomen in de wereld van Muziek met een heel gevarieerd aanbod. Van Piazzolla, Ravel, Mozart en Purcel tot de symfonische rockband Dream Theater en een spetterende uitsmijter van Salsamuziek. Kinderen hebben gedanst, gedirigeerd, gezongen en mochten op alle instrumenten spelen. ‘Fantastisch om te doen’ aldus solist Marieke Steenhoek. ‘Verbinding maken via muziek, daar gaat het om.’

IMG_0137De orkestleden waren speels, dynamisch, toegankelijk (kinderen mochten alles en overal aankomen) en bovendien fantastische muzikanten. ‘Het was een feest  voor iedereen en een hartverwarmende beleving’, aldus projectleider Marieke Struijk van Bergen na afloop. ‘Wij hopen in de nabije toekomst nog veel meer samen met het Ricciotti Orkest te gaan doen.’