De afgelopen vier weken zijn de eerstejaars leerlingen in Tilburg aan de slag gegaan met het vak Techniek. Ze maken kennis met de verschillende vormen van technologie, ontdekken de soorten beroepen die relevant zijn voor dit vakgebied en ervaren hoe techniek een rol speelt in hun dagelijkse leven.
Op de eerste zondag kregen de leerlingen een proeverij van techniek voor geschoteld in de Technobiel van OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. Deze spectaculair grote bus vol technische snufjes geeft de eerstejaars de ruimte om te experimenteren. Ze onderzoeken onder meer hoe het kan dat een vliegtuig vliegt door er met licht op te schijnen. En ook de nieuwste technologieën van Augumented Reality worden binnenste buiten gekeerd.
Zelf games ontwerpen
Na enig experimenteren is het tijd voor het serieuze werk: programmeren! De tweede lesdag staat dan ook in het teken van Robots. De leerlingen volgen 3 workshops. William en David nemen de leerlingen mee in de wereld van de robots. ‘Heeft een robot ook gevoelens?’, ‘Gaan de robots de wereld veroveren?’ Tijdens de eerste workshop leren de enthousiaste eerstejaars de IMC Robot dusdanig te programmeren, dat hij ‘dabt’; een dansje doet. Naast het programmeren van de IMC robot, vertelt Ramon van ASML over de rol van techniek in het ontwikkelen van chips. ‘Waarvoor worden chips gebruikt?’ vraagt gastdocent Ramon. Shaquire (10 jaar) legt aan de klas uit ‘dat je om te gamen je ook een chip nodig hebt’. Ramon neemt de 10-11 jarigen in zijn workshop mee in de wereld van ‘Combat’. Deze game leert hen de beginselen van het programmeren door commando’s te geven aan de ‘Avatars’. Vervolgens ontdekken de leerlingen in de derde workshop van Lisa (Code Brabant/Tilburg University), dat ze stapsgewijs een eigen game kunnen maken met ‘Scratch’.
Sculpturen van piepschuim
Dat techniek meer is dan enkel het werken in een digitale wereld ontdekken de leerlingen tijdens de derde leszondag in de Tilburgse Spoorzone bij het Ontdekstation. In deze oude werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gaan de leerlingen onder leiding van gastdocenten Emanuel, Bente en Bram ijverig aan de slag met techniek in de praktijk. Met behulp van een schroevendraaier, knijptang en lijmpistool ontwerpen de leerlingen de meest uiteenlopende technische uitvindingen. Daarnaast ontstaan er piepschuimen sculpturen en duiken de leerlingen in de wonderen wereld van de ‘Greenscreen’, waar niets is wat het lijkt. Al met al was de derde lesdag een dag vol avonturen en het ontdekken van technische talenten!
Gadgets en ervaringen
Afgelopen 3 zondagen zijn de technische skills van de leerlingen op de proef gesteld, maar waarom is dat nu eigenlijk zo belangrijk? En wat kun je later worden wanneer je aan de slag wilt als techneut? Op vierde en laatste zondag van het vak Techniek zijn de 60 eerstejaars leerlingen te gast bij Hoppenbrouwers Electrotechniek. Gastdocenten Eric en Jeff laten de leerlingen ervaren hoe het leven van een technisch monteur eruit ziet. Na een rondleiding door het bedrijf en een kennismaking met de verschillende beroepen in deze sector, ervaren de leerlingen hoe eenvoudig zij zelf al een windmolen op zonne-energie kunnen maken. Na een dag vol kijkjes in de werkplaats van een groot elektrotechniek bedrijf en met een rugzak vol gadgets en ervaringen rijker gaan de leerlingen weer naar huis. Vier weken lang hebben zij ontdekt hoe techniek als vakgebied onmogelijk is om weg te denken in ons dagelijkse leven. IMC, ASML, Tilburg University, het Ontdekstation en Hoppenbrouwers Techniek bedankt voor deze fantastische ervaringen!