fbpx
020 – 280 17 00 EN

Rotterdamse leerlingen worden strafpleiter bij NautaDutilh

20-10-2015

Tweedejaars leerlingen uit Delfshaven kropen op zondag 11 oktober in de toga van de strafpleiter.

Op het Rotterdamse kantoor namen de leerlingen een kijkje achter schermen van het notaris- en advocatenkantoor NautaDutilh, dat naast de financiële ondersteuning van deze vestiging ieder jaar nauw is betrokken bij de organisatie van het vak Recht. De leerlingen bezochten de postkamer, de personeelsadministratie, vergaderruimtes, partnerkamers en de bibliotheek. De ogen van de leerlingen gleden langs keurig gestreken toga’s en rijen met dikke wetboeken. ‘Moet je al die boeken uit je hoofd leren?’ vroegen geschrokken leerlingen zich hardop af.

Ook leerden ze ‘pleiten’ en bereidden de zaak van (fictieve) cliënt Harry Hees voor. En dat was nog best lastig. ‘Dhr. Hees’ moest voor de rechter verschijnen als verdachte van een woninginbraak. En hoewel de cliënt tegenover de weekendschool-advocaten in alle toonaarden ontkende, spraken  zijn strafblad en zijn alibi niet in zijn voordeel. Toch zetten de weekendschool-advocaten in op vrijspraak.

Tijdens de voorbereiding van de ‘Zaak Hees’ onderwierpen de leerlingen hun cliënt aan een vragenvuur, controleerden zijn alibi en zochten naar verzachtende omstandigheden. De proefpleidooien voor cliënt en gastdocent maakten indruk: ‘Prachtig om te zien hoe sommige kinderen nu al de juiste toon vinden voor een pleidooi.’

Nu ze de hoofdrolspelers op een kantoor van NautaDutilh hebben ontmoet, de belangen van een cliënt hebben behartigd als advocaten en een proefpleidooi hebben gehouden, zijn de tweedejaars leerlingen klaar voor de afsluitende les Recht in de Rotterdamse Rechtbank op zondag 1 november.

IMG_5843
IMG_5840
IMG_5878