‘Ik kan niet vertellen welke keuzes jullie moeten maken,’ begint schrijver Raoul de Jong zijn verhaal. ‘Maar.. Ik kan wel vertellen over de keuzes die ik heb gemaakt.’ Wij schrijven zondag 30 november 2014 als de les wordt afgesloten met een indrukwekkende persconferentie. Voor de leerlingen uit het eerste jaar is het de laatste les van het vak Journalistiek.
Persconferentie? Jep. Maar die persconferentie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Drie intensieve lessen, verzorgd door enthousiaste professionals uit de journalistieke wereld, gingen vooraf. Onder begeleiding van Ria Luichies (communicatieadviseur en woordvoerder Interpolis) en Michiel Selten (persvoorlichter Tweede Kamerfractie PvdA) wordt zelfs op de ochtend van 30 november nog druk geoefend met het stellen van kritische vragen.
Met alle kennis, geleerd van de verschillende gastdocenten, komen de leerlingen van de weekendschool beslagen ten ijs. Tijdens de persconferentie voelen zij, als echte journalisten, Raoul de Jong aan de tand. Hoeveel boeken heeft u geschreven? Bent u écht vanuit Rotterdam helemaal naar Marseille gelopen? En, waarom bent u schrijver geworden?
In zijn essay “Manifest voor de dromer” geeft schrijver De Jong een inspirerend antwoord op laatstgenoemde vraag. ‘Ik ben inmiddels dertig,’ schrijft hij. ‘Maar het moment waarop ik zelf mijn keuzes mocht gaan maken, voelt nog als de dag van gister. Ik weet nog hoe eng dat toen voelde. Die grote blauwe lucht vol mogelijkheden. Ongeveer zoals de lege witte bladzijde wanneer ik begin aan een boek. Welke richting is de juiste, wanneer het alle kanten op kan?’ En even verderop: ‘Ik deed alsof het leven een roman was en het leven werkte mee. De werkelijkheid werd als een boek, 208 pagina’s lang.’