fbpx
020 – 280 17 00 EN

Shit happens!

21-05-2014

Met maar liefst tien vestigingen in Nederlands heeft IMC Weekend een ruim aanbod voor ontelbaar veel leerlingen in het land. Als medewerker is niets zo tof als een groep van jaar één tot jaar drie gemotiveerd en enthousiast naar de eindstreep helpen. Als dit moment daar is, voelt een jaarcoördinator naast de gepaste trots ook iets van melancholie. Je bent toch je groepje kwijt.

Dit geldt ook voor ondergetekende. Zonder enige schroom durf ik te stellen dat ik met maar liefst 38 van de 40 leerlingen een prachtig resultaat neer heb gezet. Een flinke aanvulling voor het alumninetwerk. Nu ben ik zonder groep en plotseling gebombardeerd tot manusje van alles. Althans tot ik weer aan de samenstelling van weer een nieuwe klas mag beginnen.

Rondkijken
Eén van de grote voordelen van het docentschap zonder groep is dat je even wat rond kunt gaan kijken, niet alleen bij collega’s op de vestiging, maar ook buiten de stadsgrenzen. Zo heb ik ervoor gekozen om eens een kijkje te nemen op de vestiging in Nijmegen. De tweedejaarsgroep start daar afgelopen zondag met het vak Veldbiologie. Jaarcoördinator Thomas en klassendocent Rianne zijn daar kapitein en eerste stuurman.

Poep maken
‘We gaan poep maken’, zegt Thomas vrolijk tegen een paar leerlingen die binnenkomen. Ik leg mijn hand op mijn buik: ‘Misschien komt dat extra vlees op de barbecue van gisterenavond dan toch nog van pas’, bedenk ik me. De kinderen kijken even vreemd op maar lijken vooralsnog niet echt onder de indruk. Weekendschoolleerlingen zijn wel wat gewend, zo blijkt. Geen flauwe grappen, maar eerder overpeinzend van wat dat poep maken zou kunnen inhouden, lopen ze rustig door naar de aula waar de leerlingen op elkaar wachten.

Privéles
De Mariekeloop in Nijmegen gooit roet in het eten. De leerlingen die met de taxi dienen te komen, worden niet opgepikt wegens afgezette wegen en moeten helaas verstek laten gaan. Improvisatie is gewenst, met drie gastdocenten en een club van dertien leerlingen gaat de les gewoon door. Het is een luxe voor de leerlingen die er wel zijn, zij lijken een privéles te gaan krijgen. Jammer voor de leerlingen die de lessen vandaag moeten missen. Geen poep voor hen, ach ja shit happens.

Meisjes poepen niet
Middels een heel systeem krijgen de leerlingen te zien hoe de kringloop in het menselijk lichaam werkt. Trechters, blenders, buizen… respectievelijk: mond, tanden en slokdarm laten haarfijn zien hoe eten langzaam omgezet wordt tot de benzine van het menselijk lichaam. Echt een geweldige voorstelling waarbij diverse kinderen als assistent de spijsvertering een handje mogen helpen. Gastdocenten Ellen en Henk maken er echt een feestje van. Eenmaal bij de laatste fase staat leerling Oumar poep te kneden. Hij schrikt op als er de gastdocent het heeft over poepende jongens en meisjes: ‘Uhm meneer, meisjes poepen toch niet?’ De klas schatert het uit.

Roept u maar
Bij de nabespreking ontvangt de les een dikke acht. Dan geeft Thomas nog even de ruimte om wat synoniemen te noemen voor het woord poep. Het gaat los: Shit, ontlasting, keutels, stront, kak, vlaai, grote boodschap, drol.. weet jij er nog meer? Zet ze dan onderaan dit bericht bij de optie bericht achterlaten.

Open uitnodiging
Voor mij als Brabantse jaarcoördinator heel tof om eens keer een kijkje te nemen op een andere vestiging. Laat dit bericht een open uitnodiging zijn voor elke collega die een keer op een andere vestiging wil komen kijken, bij mij ben je welkom. Nijmegen bedankt voor je gastvrijheid. Ik vond het een topervaring!

Met vriendelijke groet,

Robbert Timmermans