fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wat is Spoken Word eigenlijk?

12-04-2016

“Vandaag sluiten wij het vak podiumkunsten af en krijgen wij les in Spoken Word!” roept juf Shehera enthousiast door de klas.

Het valt helemaal stil; de leerlingen kijken wat bedenkelijk. Tot Michiel zijn vinger opsteekt en vraagt: “Wat is Spoken Word eigenlijk?” Spoken Word is een voordrachtskunst waarbij een (meestal poëtisch) verhaal ritmisch wordt voorgedragen.
Woordkunstenaars Derek Otte en Omar El Allali gingen met onze eerstejaars aan de slag met de vragen: “Wat zit je dwars” en “Wat zou je aan je wijk willen veranderen”. De antwoorden op deze vragen moesten de leerlingen omzetten in een gedicht.
Maar hier bleef het niet bij! De leerlingen moesten het gedicht ook aan elkaar voordragen! Door te experimenteren met stemtechnieken, pauze momenten en lichaamstaal, leerde de leerlingen hun zelfgeschreven gedicht levendig te vertellen. Ondanks dat veel leerlingen het schrijven moeilijk vonden en het voordragen eng, durfde iedereen hun gedicht voor te dragen en heeft de dag geresulteerd in een verzameling prachtige gedichten. Een korte compilatie van de dag vind je hieronder.

De les Spoken Word is mede mogelijk gemaakt door SKVR