fbpx
020 – 280 17 00 EN

Stichting IMC Weekendschool ontvangt toekenning NWO/NWA  

28-07-2022

Stichting IMC weekendschool ontving onlangs een toekenning van NWO|NWA, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De toekenning is gericht op het project Lil’Scientist. Waar Stichting IMC Weekendschool een samenwerkingspartner in is. Lil’Scientist is een project dat zich er op richt om leerlingen, op die plekken waar dat het harst nodig is, spelenderwijs échte wetenschap te laten ontdekken.

Foto: Leerlingen van de Weekendschool bezoeken Byondis. Foto is niet gelieerd aan Lil’Scientist toekenning.

Want kinderen zijn kleine wetenschappers: ze worden geboren met intrinsieke nieuwsgierigheid zoals wij dat wekelijks bij onze leerlingen zien. Toch denken veel kinderen dat wetenschap niet voor hen is weggelegd.

Lil’Scientist wil dit veranderen en deze doelgroep bij wetenschap betrekken door middel van citizen science. In co-creatie met de leerlingen worden experimenten ontwikkeld. Via deze experimenten maken kinderen op een leuke, interactieve en laagdrempelige manier kennis met de wetenschap en werken ze mee aan écht wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die door de kinderen worden verzameld, worden vervolgens met wetenschappers geanalyseerd en gepubliceerd.

‘Zulke activiteiten zijn niet alleen leerzaam voor de kinderen, maar óók voor de wetenschappers. Kinderen komen namelijk vaak met onverwachte, onconventionele en creatieve ideeën, die kunnen leiden tot nieuwe ontdekkingen’. Zegt Dr. Eddie Brummelman in dit NRC artikel.

 

 

Projectteam
Dr. Eddie Brummelman is universitair hoofddocent bij Pedagogische en Onderwijswetenschappen (UvA) en lid van De Jonge Akademie. Samen met Hanneke Hulst en Frans Snik leidt hij Lil’Scientist in samenwerking met de Stichting IMC Weekendschool, het Citizen Science Lab Leiden, Brein in Beeld, NEMO Science Museum en New Scientist. Meer over de samenstelling van het projectteam kunnen jullie lezen via deze link. Of bekijk de website van Universiteit Leiden.

 

Financiering NWA
Negen innovatieve projecten mogen van start om wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen. De projecten hebben financiële toekenning gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De onderwerpen van de projecten zijn divers, maar hebben allemaal hetzelfde doel: het toegankelijk maken van de wetenschap voor een breed publiek om zo de verbinding tussen wetenschap en samenleving te versterken.