fbpx
020 – 280 17 00 EN

Stichting IMC Weekendschool viert Bevrijdingsdag met het Riciotti Ensemble

09-05-2022

Afgelopen Bevrijdingsdag kleurde het Prinsestheater in Rotterdam geen oranje.. maar alle kleuren van de regenboog! Het Ricciotti Ensemble speelde voor meer dan negentig leerlingen van Stichting IMC Weekendschool. De Regenboogtour: een muzikaal feest der vrijheid.

‘Overal waar ik kom kijk ik hoe mensen dansen,’ alumna Saron loopt met grote passen over het podium. De zaal van het Prinsestheather in Rotterdam zit vol leerlingen. Ze zijn ruim een uur te vroeg voor het concert maar precíes op tijd voor dit spontane voorprogramma.

‘Dansen is hoe ik mensen leer kennen,’ vertelt Saron. ‘Toen wij negen jaar geleden naar Nederland kwamen vanuit Eritrea riep ik, “Mam, ik wil naar een discotheek!” Dus ik ging maar er werd helemaal niet gedanst!’ Ze geeft een impressie – maar één arm beweegt in de lucht – en er wordt gelachen. Dan klapt ze in haar handen, ‘Nu wil ik zien hoe jullie dansen!’

Twijfelend komen de leerlingen naar voren. In groepjes van twee, want het is spannend genoeg. De verlegenheid verdwijnt zodra de muziek klinkt en de leerlingen nemen ons mee. Al dansen reizen we door Eritrea, Colombia, Palestina, Marokko, Ethiopië, Syrië, Turkije. ‘En nu de Nederlanders!’ roept Saron. Een vrolijke polonaise van docenten trekt door de zaal.

Na een uur arriveren de muzikanten van het Ricciotti Ensemble. Een symfonisch orkest van jonge, vrijwillige beroepsmusici en conservatoriumstudenten dat concerten verzorgd op plaatsen waar andere orkesten niet (snel) komen: van winkelcentra en scholen tot gevangenissen en AZC’s. Het Ricciotti Ensemble is een graag geziene gast bij de weekendschool en in het bijzonder bij IMC Weekendschool on Tour, het lesprogramma voor nieuwkomerskinderen in onze samenleving. Het Ensemble verzorgde de afgelopen jaren diverse feestelijke gastlessen, naast een jaarlijks terugkerend concert.

Dit jaar, en deze Bevrijdingsdag, gaat het concert over diversiteit en jezelf mogen zijn. In de woorden van de muzikanten: ‘Niemand past perfect in een hokje, en dat is maar goed ook.’ Het Ricciotti speelt de sterren van de hemel en nodigt het publiek uit mee te spelen. Na het laatste nummer komt er een wel heel bijzondere uitnodiging: ‘Welk instrument wil jij uitproberen?’ Nieuwsgierig vinden de leerlingen hun weg naar voren. De één kiest voor een viool. De ander voor een hele grote trompet. Het is een gezellige wirwar aan geluiden.

Wat vieren we op Bevrijdingsdag? En wat is vrijheid voor jou? Daar hebben de leerlingen wel een antwoord op: ‘Zelf kiezen in je leven wat je doet omdat niemand anders dit voor jou kan kiezen. Zijn wie jij wilt zijn én waar jij wilt zijn.’ Dan volgt het laatste antwoord. ‘Ereft,’ zegt een leerlinge zachtjes in de microfoon. ‘Vrijheid is te kunnen rusten.’