fbpx
020 – 280 17 00 EN

Stralende gezichten

15-06-2015

Alsof er niet genoeg te ontdekken is binnen onze eigen grenzen, trakteert Aim2B de leerlingen van IMC Weekendschool Tilburg op een geheel verzorgde dag tussen de sterren. Hoe dat dan? Naast alle vakken zoals Geneeskunde, Journalistiek en Recht krijgen de leerlingen van de weekendschool op eigen verzoek een projectdag Sterrenkunde aangeboden.

 

Met juffrouw Jip als kartrekker vanuit Xyzon maken de kinderen op een hele leuke kennis met alles wat met het vak te maken heeft. De reis begint in één van de collegezalen van Tilburg University. Daar gaan we in een treinvaart langs planeten, supernova’s, zwarte gaten en nog veel meer spannends. Als raketten schieten de vingers in de lucht. Ze willen meer weten, zoveel als mogelijk. Maar als Jip schetst wat we vandaag allemaal verder nog gaan doen, staan de leerlingen ook gauw genoeg weer in de startblokken om door te gaan.

 

De groep gaan in de drieën uiteen. Een wisselschema was al ruim van tevoren bedacht. Hoe ga je anders 85 leerlingen uit twee leerjaren bedienen. De eerste groep gaat aan de slag met computers en moet daar de afstanden tussen de aarde en alles verder weg berekenen in machten van 10. Klinkt misschien moeilijk, maar vergis je niet in de 2.0-generatie. Zij weten precies waar ze moeten zoeken.  Met trots presenteren de leerlingen in duo’s op het einde het resultaat aan elkaar.

 

Na een korte pauze mogen de handjes uit de mouwen. Want na wat vlieginstructies worden er waterraketten afgevuurd. Eerst een juiste berekening maken natuurlijk. Waar wil ik komen met mijn raket? Hoe staat de wind? En hoeveel; brandstof heb ik dan nodig? Het weer zit mee, geen regen. Maar dat is geen reden om niet nat te worden. De raketten laten een spoor van water achter. Goed, je bent kind of je bent het niet; dan is het natuurlijk alleen maar heel erg leuk.

Als de raketten allemaal gelanceerd zijn, komen we aan bij de telescooppuzzel. Hierbij gaat het natuurlijk om het bedienen van gigantische telescopen. De kinderen moeten samenwerken om een puzzel 40 meter verderop op te lossen die uit letters bestaat niet groter dan een mier. Dat is wel even heel erg tof. “Je kunt het niet eens lezen als je er met je neus bovenop staat”, zegt tweedejaars leerling Irfan. De kinderen genieten zichtbaar. Stralende gezichten, dat is weer eens wat anders dan stralende sterren.