fbpx
020 – 280 17 00 EN

Motivational Speech van Tania Kross tijdens Openbare Gastles

12-03-2017

Geloof in jezelf is een onmisbare voorwaarde voor succes, aldus mezzosopraan Tania Kross, die afgelopen zaterdag de Openbare Gastles van IMC Weekendschool verzorgde.

Voor deze alweer vierde editie van de Openbare Gastles was de weekendschool welkom in de zaal van Pllek, een restaurant en activiteitencomplex aan de noordoever van het IJ in Amsterdam. De industriële maar toch ook intieme sfeer van deze golfplaten romneyloods vormde een mooie locatie voor het optreden van misschien wel ’s lands  bekendste mezzosopraan: Tania Kross.

IMG_9939Na een korte introductie van weekendschool ambassadeurs Lecyca Curiel en Elisa Kapetanovic, begon de gastdocent haar verhaal: geen gewone gastles of masterclass dit keer, maar een motivational speech. ‘Ik heb toevallig een gouden keeltje, maar wat ik ga vertellen, geldt voor iedereen.’ Aan de hand van humorvolle anekdotes vertelt Kross hoe ze als jong meisje vanuit Curacao naar Nederland kwam en, niet gehinderd door al te veel muzikale bagage, auditie deed voor het Utrechts conservatorium. ‘Daar kreeg ik te horen: je kunt niet zingen, maar je bent wel een zangeres.’ Want: ze durfde.

Durf
En die eigenschap stond centraal tijdens haar opleiding. ‘Ik wist niet wie Schubert was, maar ik durfde de hele dag door vragen te stellen. Ik hield van Bach, maar wist niet waarom. Muziektheorie interesseerde me aanvankelijk weinig, maar bij een vak als Drama scoorde ik dan weer een tien.’

IMG_9908Zoals bekend kwam het met dat zingen ook wel goed. Al tijdens haar tweede studiejaar won Kross (40) het Cristine Deutekom Concours en de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. In 2003 vertegenwoordigde ze Nederland Tijdens de ‘Singer of the World Competition’ van de BBC. Tijdens haar carrière heeft ze diverse albums opgenomen en werkte ze mee aan een groot aantal opera’s, in binnen -en buitenland.

Doorzetten
Behalve durven en doen, noemt Kross ook doorzettingsvermogen een noodzakelijke voorwaarde voor succes. Als voorbeeld geeft ze haar eigen droom om een opera in het Papiaments (één van haar moedertalen) te verwezenlijken; een project dat na vier jaar ‘van vallen, opstaan en doorgaan’ uiteindelijk slaagt, en waarvan de totstandkoming centraal staat in de documentaire ‘Ik wil alles’ (2014) ‘Als je mij vraagt, wat is uiteindelijk je grootste talent? Ik ben een doorzetter’.

IMG_9951‘Daarbij is het wel zaak om te focussen’, waarschuwt Kross. ‘Je moet dúrven kiezen.’ Dat is moeilijk, erkent de operazangeres, want zoals de filmtitel al aangeeft: Kross wil eigenlijk alles. Naast haar muzikale carrière richt ze zich ook op verschillende organisaties die zich focussen op jonge mensen, cultuur en educatie, met als doel om jongere generaties in aanraking te brengen met en te enthousiasmeren voor klassieke muziek. Onderdeel van deze activiteiten is haar gastdocentschap voor IMC Weekendschool.

Kijk in de spiegel
En Inmiddels is ze ook haar eigen bedrijf gestart, waarmee ze onder andere de opera Carmen produceert in de 40 zalen door Nederland. Ook hierbij staan doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen aan de basis. Daarbij refereerde ze meermaals aan een belangrijke wijsheid die ze als jong meisje van haar moeder meekreeg: ‘Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: wat ben ik geweldig. Want als jij niet in jezelf gelooft, doet niemand het. En de weekendschool daagt je daarin uit.’

IMG_9968Wij danken Tania Kross voor haar inspirerende betoog alsmede de Nationale Postcode Loterij en ING Nederland Fonds voor hun bijdrage aan de totstandkoming van dit mooie evenement.

De IMC Weekendschool Openbare Gastles is een jaarlijks terugkerend evenement. Alumni, partners, ouders en andere geïnteresseerden krijgen hiermee de kans één keer per jaar mee te maken wat weekendschool leerlingen elke zondag meemaken: meegevoerd worden in de wereld van een gepassioneerde beroepsbeoefenaar, en die persoon álles kunnen vragen. Eerdere gastsprekers bij de Openbare Gastles waren Rob Defares (ondernemer, mede-oprichter IMC Weekendschool), Peter Plasman (advocaat) en Frank van de Goot (forensisch patholoog).