Het schooljaar staat al in de schaduw van de grote vakantie. Het laatst vak is aangebroken. De tweedejaars van IMC Weekendschool Tilburg sluiten traditioneel af met het vak Recht. Het vak waar zoveel kinderen eigenlijk al twee jaar naar uitkijken. Het is voor veel van de weekendschoolkids misschien wel het allerleukste vak en dat is absoluut niet onterecht!!!
We mogen gelukkig al gelijk ‘out of the box’ denken. Letterlijk.. en dat is heel fijn. We krijgen namelijk les van twee gevangenisbewaarders. Zij vertellen over alles wat ze meemaken met de Belgische gevangenen in de Willem II gevangenis. Gastdocent Emmy vertelt zelfs dat ze zich geen veiligere plek kan voorstellen dan de gevangenis. Dat klinkt toch wel een beetje gek als je je bedenkt dat de gevangenis gevuld is met gevaarlijk mensen die allemaal een crimineel verleden hebben.
De meneer is geboeid
De kinderen leren hoe een gevangenis er uitziet en wat voor gereedschappen een gevangenisbewaarder allemaal heeft en natuurlijk mogen we dat allemaal even passen en voelen. Helmen, schilden.. HoDong krijgt zelfs een stok aan zijn been bevestigd waardoor hij niet meer weg kan rennen. Meneer Robbert moet erom lachen, maar wordt daarop direct in de boeien geslagen.
Sherlock Holmes
Een week later komen kinderen met eigen vervoer naar het politiebureau. Daar staan ze allemaal ruim op tijd, benieuwd naar wat komen gaat. Niet veel later leggen wijkagent Conrad en officier van Justitie Linda aan de leerlingen uit wat ze doen. Dit levert mooie gesprekken op. Je merkt dat de leerlingen stiekem al best veel weten. ’s Middags wordt het helemaal spannend: de leerlingen gaan als heuse Sherlock Holmes’ aan de slag met een moordzaak. Er ligt een lijk ergens op de parkeerplaats, er is een getuige en er is een verdachte, nu is het aan de detectives om te achterhalen wat er is gebeurd. En hoe voor de hand liggend een zaak dan ook mag lijken, al snel merken de speurneuzen dat niets is wat het lijkt. Verdachten zijn kennelijk niet de enigen die wel eens een leugentje vertellen.
Recht op verdediging
Weer een week later krijgen we een bezoek van rechters Hans en Marjorie en advocaten Edwin en Theo. Stijlvol in toga vertellen zij van alles over hun vak. “Meneer hoe kunt u zo’n beroep hebben, waarbij u criminelen op de straat houdt”, vraag nieuwsgierige Ussama zonder zijn vinger op te steken. Die vraag heeft advocaat Theo eerder gehoord: “Ik sta niet achter de daden van mensen, maar ik sta achter het systeem dat wij hanteren. Iedereen heeft recht op verdediging en een eerlijk proces.” Ussama kijkt vertwijfeld, maar knikt vervolgens instemmend.
De rechtbank
De laatste week van het vak staat in het teken van één van de absolute hoogtepunten van het jaar; het bezoek aan de rechtbank in Breda. Met maar liefst 38 leerlingen worden we ontvangen bij een scan die alle tassen controleert bij binnenkomst. Steekproefsgewijs worden een paar kinderen uit de rij gehaald, zij moeten ook gescand worden. Zo zie je maar dat veiligheid voorop gaat bij de rechtbank. Al snel volgt een verrassend spannende rondleiding door het cellencomplex onder de rechtbank. De parketpolitie vertelt alles over hun vak, de leerlingen hangen aan hun lippen. Agent Michael vertelt dat het normaal leeg is op zondag, maar dat er vanmorgen op het laatste moment toch nog twee verdachten in een cel zijn gezet. Met een klap wordt dit verhaal heel realistisch. Een enorme bons op een celdeur, maakt dat onder andere Naisha bijna omvalt van schrik.
Achter de celdeur
De man achter de celdeur is woedend en schreeuwt naar de leerlingen. De kinderen zijn muisstil. Voorzichtig mogen ze door een luikje kijken en zien daar een man zitten. Rechters Hans en Astrid, die zijn meegelopen, staren glimlachend naar de leerlingen, zij weten stiekem dat het een acteur is. Een paar deuren verder zit ook een andere verdachte vast. Dit keer een vrouw, maar zij is helemaal niet agressief. Ze zit ineengedoken en oogt juist erg verdrietig.
De zaak
Dan is het tijd voor het echte werk. De leerlingen gaan nu echt aan de slag, sommige als rechter, andere als advocaat of officier van justitie. Ze gaan een hele rechtszaak voorbereiden. Na een uur keihard werken aan pleidooien en goede vragen voor zowel de verdachten als de getuigen betreden ze geheel volgens protocol en uiteraard in toga de rechtszaal. Het gaat beginnen. De leerlingen gedragen zich voorbeeldig, ze weten precies welke regels ze moeten volgen. De hoofdverachte moet regelmatig teruggeroepen worden door advocaat Abdulahi. Verdachte Remco is boos en schroomt niet om dwars door de rechtszaak heen te schreeuwen. De parketpolitie houdt hem in de gaten en komt bij hem staan.
De uitspraak
Het moment is daar, de rechters hebben zich kort teruggetrokken, maar komen dan met hun eindoordeel. De vrouwelijke verdachte krijgt een taakstraf en een boete ter hoogte van de schade die ze heeft aangebracht. De boze Remco, gaat uit van vrijspraak, maar dat valt hem tegen. Drie jaar huisarrest en een boete van vijfduizend euro. Dat bevalt hem allerminst. Hij springt over zijn tafel en valt de andere verdachte aan. Vier agenten springen bovenop hem en voeren hem af. De rechters en advocaten kijken hem hoofdschuddend na. “Hij maakt het alleen maar erger voor zichzelf”, weet rechter Noury te vertellen.