fbpx
020 – 280 17 00 EN

Theater maken is ook een vak

03-02-2013

Al die vakmensen die langskomen op de weekendschool; rechters, journalisten, sterrenkundigen, monteurs, zelfs soldaten. Maar de weekendschool gaat ook wel eens ergens op bezoek, het ziekenhuis, de rechtbank.. laatst nog naar het gemeentehuis. Maar nu zijn de tweedejaars op een wel heel speciale plek geweest: het Factorium.

 

Op het Factorium krijgen de leerlingen les van FHK studenten. Enthousiastelingen die het vak Theater een hele nieuwe betekenis geven aan de leerlingen uit Tilburg-Noord. Maar liefst 42 kinderen werden vier weken verdeeld over vier groepen en gingen allemaal aan de slag met thema superhelden.

 

Warm draaien

Natuurlijk gooien de gastdocenten de leerlingen niet zomaar in het diepe. Eerst even lekker warm draaien. Allerlei leuke kennismakingsspelletjes bepalen de eerste dag. “Ik heb het gevoel dat we de hele dag alleen maar gespeeld hebben”, zegt 12-jarige Assia, die kennelijk niet in de gaten heeft dat ze al diverse rollen gespeeld heeft. “Waarom hebben we niet elke week Theater?”, vraagt 12-jarige Ossama zich af.

 

Repeteren

“We moeten steeds hetzelfde doen van de juffrouw.” 13-jarige Pouya, vindt het maar vreemd dat ze zoveel moeten herhalen als de leerlingen in de tweede week beginnen met het opzetten van een heus toneelstuk. Als hij later zijn tekst vergeet, snapt hij waarom het toch wel handig is dat er wat repetitie plaatsvindt. Het is echt prachtig om te zien op wat voor manier de leerlingen vol overgave deelnemen aan het vak. De stillere kinderen leven helemaal op en floreren als filmsterren in spe. De kinderen moedigen elkaar aan en worden uitmuntend begeleid door de gastdocenten.

 

Goede sfeer

De veiligheid wordt duidelijk gewaarborgd, elke week openen de gastdocenten met hun groepje de dag om even terug te pakken op de week ervoor. Dat is de derde week niet anders. Juffrouw Lara vraagt nog eens of iedereen nog weet wat hij of zij moet doen. “Niet zo hard..”, roept 12-jarige Seda. Iedereen schrikt op en kijkt haar aan. Ze gniffelt zachtjes en vult aan: “Dat is mijn eerste zin uit het script”. Oh ja, dat klopt, meteen wordt duidelijk hoe het vak leeft bij de leerlingen, vrijwel alles is blijven hangen en dat geeft goede hoop voor de voordrage in de vierde en tevens laatste week.

 

Moment Supreme

Tijdens de laatste les merk je een soort positieve spanning bij de leerlingen. Het moment is daar… De kinderen gaan een bezoekje brengen in elke studio waar de groepen de afgelopen weken zo intensief  geoefend hebben. Te beginnen met een stuk bij juffrouw Maartje. Vier gespannen gezichtjes op rij, ze mogen de aftrap geven. Schreeuwend om hun favoriete superhelden, zoals Musclegirl en Bubbelgumgirl, worden ze gelukkig op hun wenken bediend. Een daverend applaus volgt. Dan zien we bij juffrouw Dorothy hoe de leerlingen middels een joystick een futuristisch heldenstuk hebben gemaakt, het publiek wordt zelfs bestuurd. Dat lijkt risicovol maar werkt voortreffelijk. Bij juffrouw Lara lijkt het te spoken in een kasteel, maar gelukkig blijkt het om ontevreden werknemers te gaan die hun bazen de stuipen op het lijf proberen te jagen. Tenslotte eindigen we bij meneer Hidde en juf Lily, die samen met de leerlingen een heuse slapstick hebben gemaakt. De kinderen in het publiek moesten eigenlijk stil blijven, maar de lachspieren zijn niet te bedwingen, logisch want het is hilarisch en loopt als een trein.

 

Aller aller aller leukste vak

Het is de normale gang van zaken dat er aan het einde van een vak op de weekendschool samen met de leerlingen nog eens kritisch naar een vak gekeken wordt. Wat was leuk, wat was minder leuk.. Maar het lijkt en blijkt onnodig, de kinderen hebben vier weken lang zichtbaar genoten van het vak. “Ik dacht dat ik niet kon acteren, maar dankzij de juffrouw merk ik dat ik het ook kan”, vertelt 13-jarige Abdulahi trots voor heel de groep. Voor de leerlingen de bus in stappen vraagt meneer Bob nog eens aan Ali (13) wat hij ervan vond: “Meneer ik ga niet liegen, dit was echt het aller, aller, aller leukste vak.”