fbpx
020 – 280 17 00 EN

Tweedejaars en FFL naar Shell Eco-Marathon!

20-05-2014

De tweedejaarsleerlingen en enkele oud-leerlingen hebben zondag 18 mei op uitnodiging van Shell, sponsor van de weekendschool, de Eco-Marathon/ het Energy Lab in Ahoy bezocht. Een bijzonder evenement waar jongeren kunnen zien en ervaren wat er allemaal kan met techniek en hoe energie werkt.

Dansend energie opwekken

De leerlingen zijn echt geïnteresseerd en luisteren heel aandachtig naar verschillende presentaties. Bij een presentatie over het raffineren van ruwe aardolie bijvoorbeeld, wordt het proces visueel gemaakt aan de hand van allerlei oliemonsters.

Maar de leerlingen worden ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Bijvoorbeeld op de kinetische dansvloer en doormiddel van een grote ‘hamsterbal’. Als de lichten in de tegels van de dansvloer gaan branden zien ze dat hun energieke moves ook stroom kunnen opwekken. En door zo hard mogelijk in een grote bal te rennen worden dynamo’s in beweging gezet die stroom opwekken voor bijvoorbeeld licht en warmte in huis.

Mini Marathon

Enkele leerlingen willen het liefst de hele middag  bij de Lego stand van de mini Shell Eco-Marathon doorbrengen. Hier nemen Lego Ferrari’s het tegen elkaar op. Ze maken gebruik van energie die een springveer zit. Elk Lego-autootje heeft een springveer waarmee ze de baan op worden geschoten.

Het was een fantastische ervaring voor de jongeren om op deze interactieve manier kennis te maken met techniek en wetenschap. Al doende hebben ze veel geleerd!