fbpx
020 – 280 17 00 EN

Tweedejaars les Chemie: leren over veiligheid en duurzaamheid

13-05-2014

In navolging van de eerstejaars hebben ook de tweedejaars leerlingen een les Chemie gehad. Op zondag 11 mei vertelde gastdocent Erik over alles wat met chemie te maken heeft – en dat is veel, want “chemie is overal!”

Kleine foutjes, grote gevolgen

Na een persoonlijk verhaal over de eigen ervaringen als directeur en adviseur in de chemische industrie, gingen de leerlingen zelf aan de slag als échte chemici. Daarbij stond veiligheid hoog in het vaandel, want kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben in de chemie, aldus de gastdocent. Lees voor een impressie van de les Chemie het verslag van de eerstejaars gastles.

Duurzaamheid

“Maar komt er geen vervuiling uit de schoorstenen van die fabrieken?” vroeg een van de leerlingen bij het zien van een foto van de Botlek. In sommige fabrieken is dit inderdaad het geval. Dat afval komt onbedoeld vrij, maar, vertelde gastdocent Erik, er wordt altijd gezocht naar een manier om zo min mogelijk afvalstoffen uit te stoten. Dat sloot mooi aan bij het thema van Shell Energy Lab, een internationaal evenement in Ahoy waar de tweedejaars leerlingen en enkele alumni komende zondag (18 mei) naar toe gaan. Deze en de komende les zijn een geslaagde kennismaking met de wereld van techniek, chemie en duurzaamheid.