fbpx
020 – 280 17 00 EN

Tweedejaars ontdekken andere wereld door kunst

01-04-2014

Momenteel zijn de tweedejaars druk bezig met kunst- en cultuur in Rotterdam. Zondag 23 maart gaven docenten van Museum Rotterdam een prikkelende les over ambachten in de stad en zondag 30 maart leerden de leerlingen hoe zij (anders) naar kunst kunnen kijken in Villa Zebra.

Museum Rotterdam

“Wat zijn ambachten nou eigenlijk? En kennen jullie iemand die een ambacht uitoefent?” Met deze (en vele andere) vragen begonnen gastdocenten Lisanne en Martine van Museum Rotterdam de les. “Ambacht, dat is toch iets van vroeger?”, luidde het antwoord van de leerlingen. Niets bleek minder waar.

Denk bijvoorbeeld aan de “Truien van Loes”, ruim 550 truien, gebreid door de inmiddels tachtigjarige Loes uit Rotterdam Charlois, nu verkocht via de Kunsthal. Dit was slechts een voorbeeld, want er zijn nog veel meer (en jongere) Rotterdammers die ambachten uitoefenen. Dat ontdekten de leerlingen zelf ook.

Tijdens de les gingen zij de straat op en bezochten zij de Tussentuin en INVALID Atelier. Hier interviewden de leerlingen échte ambachtsmensen en maakten zij foto’s en tekeningen van hun werkplekken. (Een deel van de zelfgemaakte foto’s wordt in het najaar tentoongesteld in Museum Rotterdam! Maar daarover later meer.)

Villa Zebra

Een week later werden de tweedejaars hartelijk verwelkomd door gastdocent Art in Villa Zebra. “Wat is kunst?”, vroeg hij. “Schilderijen en standbeelden”, meenden de leerlingen. Maar na een spannende rondleiding bleek dat kunst meer is dan dat.

De tentoonstelling MOOOVE ging over beweging. De leerlingen bewogen dan ook in slow motion, huppelend, snelwandelend en robotachtig langs de kunstwerken. Daarna maakten zij, geïnspireerd door het werk van kunstenares Puck Verkade, een mini-stellage, waarin zij zelf ook te zien waren.

De leerlingen werden meegenomen langs stellages, beelden, schilderijen en videoschermen. Zij vonden sommige werken saai en lelijk, andere werken juist weer interessant en mooi. Enkele leerlingen veranderden ook van mening na het bestuderen van de ‘materialiteit’ en de ‘compositie’. Dat mag bij kunst, want over smaak valt te twisten en “soms zit er meer achter een kunstwerk dan je denkt”, concludeerde een leerling.

Witte de With en TENT. Rotterdam

De komende twee zondagen gaat lichting 8 op bezoek bij museum Witte de With en TENT. Rotterdam. De tweedejaars zijn benieuwd wat hen daar te wachten staat. Want door “kunst leer je ook een beetje een andere wereld ontdekken”, zei een leerling tijdens de dagafsluiting in Villa Zebra.