fbpx
020 – 280 17 00 EN

Van Architectenbureau tot Hotel van de Toekomst

25-02-2015

Een dag om niet snel te vergeten voor leerlingen uit Amsterdam West: de introductie van het vak Architectuur bij UNStudio en Benthem Crouwel. Deze twee gerenommeerde architectenbureaus openden op 18 januari hun deuren om de eerstejaars leerlingen te laten zien en voelen hoe het is om een architect te zijn. Het was het begin van een inspirerende lessenserie waarin de leerlingen op architectuur-onderzoek gingen, hun eigen ontwerp maakten en dit presenteerden aan een echte vakjury!

Met grote ogen lopen de eerstejaars leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West rond in de maquette-werkplaats, zien ze de nieuwste ontwerpsoftware op het computerscherm en gaan ze in gesprek met architecten over de projecten en drijfveren van het bureau. Rondgeleid door enthousiaste vakexperts kregen de leerlingen zo een kijkje in de keuken van ofwel UNStudio, ofwel Benthem Crouwel. Met prikkelende presentaties en een mini-workshop konden de leerlingen alvast het gevoel van een architect in de vingers krijgen. Verwondering, nieuwsgierigheid, aandacht en een hele hoop vragen en gesprekken maakten van deze ‘open dag’ bij Benthem Crouwel en UNStudio een echte weekendschool-ervaring.

De lessen daarna stonden in het teken van onderzoek, ontwerp en presentatie. De opdracht: bedenk een Hotel van de Toekomst – op Museumplein of op Bellamyplein. De leerlingen die iets moesten bedenken voor het Museumplein mochten samen met architecten van Benthem Crouwel zelfs even een kijkje nemen in het Stedelijk Museum. Benthem Crouwel heeft namelijk de witte vleugel (de ‘badkuip’) van het Stedelijk ontworpen. De andere klas ging naar het nieuwe gebouw van De Hallen. Ook voor de ontwerp-fase stonden veel vakexperts klaar om de leerlingen de fijne kneepjes van hun specialisatie te leren, zoals handschetsen, technisch tekenen en maquette bouwen. Het resultaat mocht er zijn en de leerlingen presenteerden hun ontwerpen met veel passie aan hun gastdocenten, ouders en vrijwilligers. Dank jullie allemaal voor dit geweldige vak!

Benieuwd naar de ontwerpen? Klik dan op Architectuur Project Presentatie.

Meer weten over het werk van een architect? Ga dan naar een internationaal bureau als UN Studio en Benthem Crouwel, naar een zelfstandig architect zoals Tamara Janmaat of naar studenten van de Academie van Bouwkunst. Meer weten over architectuur in Amsterdam? Ga dan eens langs bij Arcam op de Prins Hendrikkade.